Elkezdődött a Versmaraton a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) csütörtökön Budapesten. A költészet napi rendezvényen 60 kortárs költő 12 órán át szaval Az év versei 2019 című antológiából.

Április 11-én, csütörtökön, azaz a Költészet napján elkezdődött a Versmaraton a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A maraton lényege, hogy 60 kortárs költő szaval 12 órán át Az év versei 2019 című antológiából. Az idei Versmaraton megnyitóján első alkalommal adták át a Magyar Írószövetség Debüt díját, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatott. Az elismerést három fiatal elsőkötetes szerző, a Légörvény című verseskötetéért Nagy Lea, a Murokffyban vérré válik az abszint és lóvá teszi az ördögöt című regényéért Pataki Tamás, valamint Virágok esztendeje című regényéért Voloncs Attila vehette át.

Voloncs Attila író, Nagy Lea költő és Pataki Tamás író az idén először átadott, fiatal, elsőkötetes szerzőknek járó Debüt-díj kitüntetettjei az elismerés átvétele után a Magyar Írószövetség és a Magyar Napló Kiadó szervezésébenForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A díjjal pénzjutalom és írószövetségi tagság is jár – mondta el Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke csütörtökön. 

A jövőre 75 éves Írószövetség elnöke azt is elmondta, hogy az elismeréssel folytatni szeretnék a nyitást a fiatalok felé. Szentmártoni János azt is elmondta csütörtökön, hogy a Versmaraton az elmúlt években folyamatosan új kísérőrendezvényekkel bővült, idén új elem volt az iskolák számára meghirdetett Szaval a Suli! pályázat. A Versmaratont az M5 kulturális csatorna és a Kossuth Rádió is közvetíti.

Tardy-Molnár Anna, a Debüt díj lebonyolítását segítő MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője azt mondta, „indulni keserves munka, egyedi hangot, kifejezésformát találni nagyon nehéz”. A pályakezdés a legérdekesebb és egyben legtörékenyebb időszak egy szerző életében, ezért az állami szervezet már négy pályázaton keresztül is támogatja a fiatal költőket, írókat – mondta az ügyvezető. 

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke mond beszédet a Magyar Írószövetség és a Magyar Napló Kiadó szervezésében, a Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvényének megnyitóján a Petőfi Irodalmi MúzeumbanForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Versmaraton megnyitóján a PIM udvarán a Szaval a Suli! pályázat győztese, a csepeli Széchenyi István Általános és Kéttannyelvű Iskola 

felső tagozatának 125 diákja szavalta  Serfőző Simon Az eget, földet nézzétek című versét. Újdonság az idén az is, hogy a múzeum előtti Egyetem téren napközben minden órában Klem Viktor, Lovas Rozi, Fehér Tibor és Mandel Helga színészek szavalnak Az év versei 2019 című kötetből, valamint fellép a Szaval a Suli! pályázat első öt helyezettje is. Ugyanitt nagy méretű kivetítőn követhető a PIM-ben zajló Versmaraton.

A Szaval a Suli! pályázat győztese, a Budapest XXI. Kerületi Széchenyi István Általános és Kéttannyelvű Általános Iskola felső tagozatának 125 diákja szavalja Serfőző Simon Az eget, földet nézzétek című versét a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeum udvaránForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az év versei 2019 antológiát a Magyar Napló Kiadó jelentette meg. Jánosi Zoltán, a kiadó irodalmi vezetője a csütörtöki eseményen azt mondta, a versíró szükséglete kimondani valamit az életünkről, a sorsunkról. A Versmaraton a Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó és a közmédia közös rendezvénye. A kilencedik alkalommal megrendezett eseményt az M5 kulturális csatorna és a Kossuth Rádió is közvetíti.