Vidnyánszky Attila kapta Ferencváros József Attila-díját

2019.04.11. 13:50

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója vehette át Ferencváros József Attila-díját a Gát utcai József Attila Emlékhelyen csütörtökön, a magyar költészet napján Bácskai Jánostól, a IX. kerület polgármesterétől.

A Nemzeti Színház Kossuth-díjas igazgatója, Vidnyánszky Attila kapta Ferencváros József Attila-díját a Gát utcai József Attila Emlékhelyen csütörtökön, a magyar költészet napján. A díjat Bácskai János, a IX. kerület polgármestere adta át. Krucsainé Herter Anikó, az Emmi kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára azt mondta, „Napjainkban egyre fontosabb feladatunk a költészet védelme és propagálása annak érdekében, hogy ismét a megérdemelt szerepében, fontosságában ragyogjon gondolatainkon, bajainkon át, és visszakapja társadalmi méretekben is az őt megillető helyet." Azt is mondta, hogy a költészet mindig, minden formájában üzen, elsősorban a léleknek, akkor is, ha látszólag az elmét szólítja meg. Szerinte a vers visszavezet bennünket, olvasóit, hallgatóit a kezdetekhez, és számos kor számtalan költőjén át napjaink dalaihoz, verseihez jut el.

Vidnyánszky AttilaFotó: Csudai Sándor - Origo

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója arról beszélt, hogy a költők egy-egy verssel

felforgatják életünket, átrendezik a valóságot, ami jó, mert ezáltal élhetővé, otthonossá teszik számunkra a világot. Kitért arra, hogy a költészet napján a PIM-ben Versmaratont tartanak, egész nap költők olvasnak fel verseket.

Ferencváros József Attila-díjának idei kitüntetettje, Vidnyánszky Attila pedig elmondta, hogy az elismerés megtisztelő számára, és komoly visszajelzés, amely kötelezi. „Katasztrófa lenne, ha kikopna az életünkből a vers, mindaz a programmennyiség, amit mi a Nemzeti Színházban egy év alatt felvállalunk a magyar vers védelme, támogatása, ápolása érdekében”.

A díjátadón Bácskai János elmondta, „Visz a vonat címmel országos program indul, ami József Attila életének öt fontos helyszínére, Ferencvárosba, Öcsödre, Szabadszállásra, Makóra és Balatonszárszóra viszi el az érdeklődőket”. A program oktatási, kulturális, nevelési és turisztikai célokat is szolgál, illetve a József Attila-kultusz továbbépítését. 

József Attila"Forrás: Wikipédia/Homonnai Nándor - Petőfi Irodalmi Múzeum "
Helyek és évek
József Attila 1905. április 11-én született a ferencvárosi Gát utcában, születésnapját 55 éve ünneplik Magyarországon a magyar költészet napjaként. Ferencváros Önkormányzata 2012 óta adja át József Attila-díját ezen a napon egy, a kultúra terén kiemelkedő teljesítményt nyújtó személynek.
József Attila 14 évet töltött el gyerekkorában Ferencvárosban, közben Öcsödön (a mai Jász-Nagykun-Szolnok megyei községben) két évet volt állami gondozottként, itt tanult meg írni és olvasni. A Bács-Kiskun megyei Szabadszálláson több nyarat töltött nagyapjánál, a Csongrád megyei Makón járt gimnáziumba, a Somogy megyei nagyközségben, Balatonszárszón (ahol utolsó szép nyarát töltötte) pedig életét zárta le 1937-ben - itt 1972 óta működik József Attila emlékház.

A Gát utcai ünnepségen koszorút helyezett el József Attila emléktáblájánál többek között Bácskai János, Krucsainé Herter Anikó, Demeter Szilárd, Dóra Gábor, József Attila rokona, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, a József Attila Társaság és a Magyar Írószövetség képviselője.

további tartalmak a rovatból