Óriási látványossággal nyílt meg a Nemzeti Színház fesztiválja

2019.04.11. 22:46

A Fővárosi Nagycirkusz előtt nyitották meg az idei, VI. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót. A nyitóelőadás a Slava's Snowshow volt csütörtökön este, Szlava Polunin bohócshow-ja, amely a világ egyik leglátványosabb előadása – ezért nyitották meg a MITEM-et a cirkusz előtt. Slava Polunin azt mondta: soha nem készülnek az előadásokra, mindig a pillanatnak él a társulat. Az idei MITEM május 5-ig tart, 13 országból 23 előadást láthat majd a közönség a Nemzeti Színházban. A megnyitón Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója azt mondta: a fesztiválon orosz, ukrán, szerb, litván, német, kazah, dán, portugál, cseh, francia, svéd és határon túli magyar előadások láthatók. A Nemzeti Színház öt előadást mutat be. A megnyitón fellépett a Nemzeti Színház színészzenekara, a mongol cirkusz artistacsoportja, és az artistaképző szakközépiskola bohócosztálya.

Bohócok, artisták és a Nemzeti Színház színészzenekara is fellépett a Fővárosi Nagycirkusz előtti téren a VI. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó megnyitóján.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Nagyon sokan jöttek el a megnyitóra, ezután azonnal kezdődött a nyitóelőadás, a Slava's Snowshow, a világ leglátványosabb bohócelőadása.

Vidnyánszky Attila a megnyitón azt mondta: hat évvel ezelőtt meghatározták azokat az elveket, amelyek mentén felépül ez a fesztivál. Ezek azóta sem változtak. Az egyik legfontosabb és legkomolyabb alapelv az, hogy mit kezdhetünk a kultúránk felhalmozott kincseivel ebben a felgyorsult, globalizálódó világban.

MITEM-megnyitó a Fővárosi Nagycirkusz előtt, 2019.04.11.Fotó: Hirling Bálint - Origo

 

Olyan színházak jöttek, amelyek nagyon komolyan vették ezt a kérdést, megpróbálták újragondolni, újrafogalmazni az előadásaikat a hagyományaikon keresztül- mondta az igazgató. 

A fesztiválon többek között a világ legnagyobb rendezői közé tartozó Eugenio Barba, Michael Thalheimer, Rimas Tuminas és Eimuntas Nekrosius rendezéseit is lehet látni, de kazah, litván, tatár, francia, dán és svéd színházak is érkeznek a találkozóra.

„Kezdünk egy csodával, a Slava's Snowshow-val" – mondta Vidnyánszky Attila. „Több éve próbáljuk Magyarországra csábítani a produkciót, és az idén sikerült. Slava Polunin előadásától jobb a világ. Meggyőződésem, hogy mi magunk is jobbak leszünk a produkció végére

Slava Polunin orosz előadóművész és bohóc 1993-ban készült darabja a leghíresebb, klasszikussá vált produkciója, amely bejárta a világot. Az előadás alkalmával saját gyerekkorának álmaiból építkezik a művész, aki azt a szemléletet próbálja sugallni, hogy ne vegyük túl komolyan magunkat, próbáljuk az élet humoros oldalát megmutatni és megélni.

A színpadon Slava Polunin, a színpad szélén pedig a társulata ülFotó: Hirling Bálint - Origo

Slava Polunin is kijött a cirkusz épületéből a megnyitóra a társulatával, és végigvonult a közönség előtt. Mindenből viccet csinált, lényegében felborította a megnyitó rendjét: elemelte az egyik fotós táskáját, aztán persze visszaadta, virágokat osztogatott, konfettiket szórt a társulat tagjaival, majd leült a színpad szélére. Aztán azt mondta: soha nem készülnek külön az előadásokra, a pillanatnak élnek.

Az Origónak sikerült egy rövid interjút készítenie Slava Poluninnal, aki azt mondta: amikor meglátta a Fővárosi Nagycirkuszt, úgy érzete, mintha hazatért volna.

A Szentpétervári Állami Nagycirkusz művészeti igazgatója voltam évekig – így amikor megláttam a budapesti cirkuszt, teljesen meghatódtam. Tényleg olyan volt, mintha hazajöttem volna.

Azt is elmondta, hogy számára minden előadás örömünnep, és a közönséggel való találkozás egyfajta dopping.

„Ez egy igazi ünnep, ahol az emberek gyerekek maradnak, függetlenül attól, hogy hány évesek. Azt is tudom, hogy ez egy színházi fesztivál, és ezzel a cirkuszi előadással nyitják meg. Azt gondolom, hogy a mai világban elmosódnak a műfajok közötti határok, és minél több művészi ág megjelenik egy fesztiválon, annál érdekesebb a néző számára."

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár beszél a VI. MITEM (Madách Nemzetközi Színházi Találkozó) megnyitóján a Fővárosi Nagycirkusz előtt 2019. április 11-énForrás: MTI/Bruzák Noémi

A megnyitón Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára azt mondta: ez egy találkozó, nem pedig verseny, itt nincsenek díjak, de az országok megismerhetik egymás kultúráját.

MITEM-megnyitó a Fővárosi Nagycirkusz előtt, 2019.04.11. - a mongol artisták lélegzetelállító bemutatójaFotó: Hirling Bálint - Origo

A mongol cirkusz artistacsoportja ezután lélegzetelállító bemutatót tartott, amit kivetítőn is lehetett nézni. Aztán az artistaképző szakközépiskola bohócosztálya is fellépett - a Nemzeti Színház színészzenekara kísérte a produkciót. 

MITEM-megnyitó a Fővárosi Nagycirkusz előtt, 2019.04.11.Fotó: Hirling Bálint - Origo

A MITEM május ötödikéig tart, és már csak három előadásra lehet jegyet váltani, a többire az összes jegy elfogyott.