A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki Viktor Rizsakov orosz rendezőt

2019.04.17. 13:59

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vette át Viktor Rizsakov orosz színházi rendező Konkoly Norberttől, Magyarország moszkvai nagykövetétől szerdán az orosz fővárosban.

Rizsakov európai hírű, Sztanyiszlavszkij-díjas rendező, színészpedagógus, díszlet- és jelmeztervező, a moszkvai Mejerhold Központ igazgatója. Darabjait külföldön is színpadra vitte.

Magyarországon először 2007-ben, a debreceni Csokonai Színházban rendezett, Vidnyánszky Attila meghívására.

Viktor Rizsakov, orosz színházi rendezőfotó: Talán Csaba

Rizsakov olyan neves magyar művészekkel dolgozott együtt, mint Törőcsik Mari, Trill Zsolt, Szűcs Nelli, Szarvas József, Tóth Auguszta, Trokán Nóra, Fehér Tibor. Rendszeresen tart kurzusokat a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán működő Színházi Intézetben, a Debreceni Csokonai Színházban megrendezte a Fodrásznő, a Nemzeti Színházban pedig a Részegek, az Éjjeli menedékhely és az Álomgyár című színdarabot.Az orosz rendező kitüntetését a magyar színházi életet gazdagító, példaértékű szakmai alázattal végzett rendezői tevékenysége elismeréseként kapta. A magyar nagykövetségen megtartott ünnepségen részt vettek a Mejerhold Központ és az Ijulanszambl társulat színészei is.