Mikó István Bács Ferencről: Egy finom és elegáns művész volt

2019.04.17. 11:37

Finom és elegáns művész volt, aki tele volt kétségekkel. Egykori kollégája és barátja, Mikó István emlékezett a kedden meghalt Bács Ferencre. 

Ahogy az Origo is megírta, hosszan tartó, súlyos betegség után, kedden meghalt Bács Ferenc. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészről egykori kollégája és barátja, Mikó István osztott meg gondolatokat a Blikk-kel. „Egy finom és elegáns művész volt, aki tele volt kétségekkel, soha nem volt biztos a színpadon a dolgában” – mondta Mikó, aki egy ideig még az igazgatója is volt Bács Ferencnek a soproni Petőfi Színházban.

Mikó IstvánFotó: Talán Csaba

Az elmúlt 20 évben pedig különleges szakmai barátság is összekötötte őket a Micimackó mesefilm miatt, amit együtt szinkronizáltak. Míg Mikó Micimackó, addig Bács Ferenc Tigris hangját kölcsönözte. Erről az időszakról Mikó István azt mondta, „ez volt az első mesefilm, amelyre castingot hirdettek, és a végső hangokra Amerikából mondták ki az igent. Nagyon szerettem csinálni. Amikor éppen nekem nem volt jelenetem, szerettem nézni, ahogy Ferencék átváltoznak Tigrissé vagy más karakterré. Nagyon sokat nevettünk együtt. [...] Filmen még jobb is volt, mint színpadon, emlékszem, Márai szerepében milyen hiteles volt, nagyon szerettem a játékát.”

Bács Ferenc Németh Kristófot is segítette szakmai tanácsokkalForrás: MTI/Zih Zsolt

A lap megszólaltatta a Fórum Színház igazgatóját, Németh Kristófot is, aki azt mondta „Feri bátyám halálával megint egy ikon távozott a magyar színészlegendák sorából. Gyerekként ismertem meg őt, segített is a jó tanácsaival. A Jóisten ajándéka, hogy játszhattunk együtt egy tévéjátékban. Nagyon szerettem és tiszteltem, sosem felejthető alakításai velünk maradnak. Versmondása, dalai a fülemben csengnek, míg élek.”

KAPCSOLÓDÓ CIKK