Izgalmas programokkal zárul a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál

2019.04.18. 19:13

Utolsó hétvégéjéhez érkezik a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál, és a fesztiválzáró napok is igazi különlegességeket tartogatnak. Nagypénteken érkezik korunk egyik legnépszerűbb tenorja, Joseph Calleja, április 20-án pedig a legendás karmester, Valerij Gergijev Csajkovszkij Jolántáját vezényli a Mariinszkij Zenekar élén.

Európa egyik legjelentősebb összművészeti eseménysorozata, a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál utolsó napjai éppen húsvétra esnek.

Április 19-én, nagypénteken a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben lép színpadra a világhírű máltai tenor, Joseph Calleja, aki az operatörténet legszebb áriáival és az olasz karmesterrel, Pier Giorgio Morandival érkezik.

Valerij Gergijev, foto: Marco BorggreveForrás: Origo

Április 20-án, szombaton

Valerij Gergijev a Mariinszkij Zenekar élén vezényli Csajkovszkij utolsó operáját, a Jolántát, amelynek ősbemutatóját 1892-ben a szentpétervári Mariinszkij Színházban tartották.

A mű – amelynek koncerttermi változata Barcelonában és Hamburgban is nagy sikert aratott – másik érdekessége, hogy a zeneszerző szándékosan választott a kor színpadi műveire kevéssé jellemző témát: egy vak lány szerelemre lobbanását és csodás gyógyulását.

A címszerepben a társulat primadonnáját, Irina Csurilovát láthatjuk-hallhatjuk. Gergijev emellett húsvét hétfőjén az Erkel Színházban is vezényel a 236. évadánál tartó Mariinszkij Balettegyüttes előadásán: a társulat Prokofjev balettmeséjét, a Hamupipőkét hozza el Budapestre.

Forrás: BARANOVSKYVALENTiN/Valentinbaranovskysanktpeterburg

A Zeneakadémiána Moszkvai Csajkovszkij Zenekar és a Prágai Filharmónia Kórusa Jan Latham-Koenig vezényletével készül rendhagyó koncertre, amelyen Polgár Csaba színész-rendező is szerepel.

Variációk bukásra, zsonglőrködés vízszintesen, súlytalanságot előidéző gép, tánc a lépcsőn: április 20-án a francia újcirkusz előadása várja a nézőket a Trafóban. Yoann Bourgeois Minuit (Éjféltájt) című produkciójából egy matiné-előadást is műsorra tűztek a fesztiválon.

Április 21-én, vasárnap a nemrég Junior Artisjus-díjjal elismert Mörk is fellép, a pszichedelikus soult játszó zenekar vadonatúj nagylemezét, a The Death and Resurrection of Mōrköt mutatja be.

A zenekar a legnagyobb német jazzfesztiválok rendszeres vendége: 2017 nyarán a hamburgi Elb Jazz Festival nagyszínpadán négyezer ember hallgatta őket, 2018 novemberében Candy Dulfer és az Incognito előtt léphettek fel a Leverkusener Jazztage keretében.

Hrutka Róbert új zenekara, a Nagy Dániel Viktor színésszel közösen alapított Wigama Lekko is koncertet ad, most az Uránia Nemzeti Filmszínházban lépnek fel.

Forrás: Balint Hrotko Photography © 2019/Balint Hrotko

Az Akvárium Tavasz Teraszon délelőtt 11 órakor a Rutkai Bori Banda lesz látható, délelőtt 11 órakor ingyenes koncerten.

A fesztivál két helyszínen is izgalmas tárlatokkal ünnepli az idén 100 éves Bauhaus-mozgalmat. A Ludwig Múzeumban Bauhaus100. Program a mának címmel követhetjük végig a képzőművészeti műhely és reformiskola történetének legfontosabb mozzanatait, míg a Müpa Zászlóterében megtekinthető Bauhaus Contemporary a kortárs fotográfia eszközével idézi meg a Bauhaus szellemiségét és az abban szerepet vállaló magyar művészeket.