Harmincöt szaxofont loptak el egy híres olasz gyűjtőtől, aki szerint az elkövetők hozzá nem értését mutatja, hogy a gyűjtemény koronaékszeré nem vitték el.

Értékes és ritka szaxofonokat loptak el a hétvégén egy híres olasz gyűjtőtől. Összesen 35 szaxofont vittek el, amihez komoly logisztikai felkészülés is kellett, de arra mégsem maradt idejük a tolvajoknak, hogy kiképezzék magukat a hangszerből. Ugyanis a gyűjtemény legértékesebb darabját, Sonny Rollins Grammy-díjas dzsesszszaxofonos hangszerét otthagyták.

Sonny Rollins 2010-ben, 78 évesenForrás: ANP/AFP/Robert Vos

A gyűjtemény tulajdonosa, Attilio Berni azóta már nyilatkozta, hogy „hála Istennek, a 35 ellopott hangszerből nyolcat már megtaláltak a rendőrök”. Egyébként a hátrahagyott hangszereket Róma egyik szegényebb negyedében találták meg a hatóságok. Sonny Rollins szaxofonjához nem nyúltak, ami azt sugallja, hogy nem igazán volt fogalmuk róla, hogy mit csinálnak” – mondta a Berni, aki 25 év alatt gyűjtött össze több mint 500 szaxofont. Berni nagyjából 300 ezer euróra (majdnem 100 milló forintra) becsüli a hétvégén ellopott hangszerek összértékét. Azt is elmondta, hogy az ilyesmit nem könnyű eladni. Az ellopott hangszerek között voltak 19. században készült szaxofonok, valamint olyanok, amelyek egykor jól ismert zenészek, például az amerikai Adrian Rollini tulajdonát képezték.

Berni idén szeptemberben tervezi megnyitni a világ első szaxofonmúzeumát a Rómához közeli Maccaresében. Azt mondta, a mostani eset még inkább arra sarkallja, hogy megnyissa a múzeumot.