Vadonatúj arculattal, új és felújított helyszínekkel és rengeteg koncerttel készül idei, sorban a nyolcadik szezonjára a Budapest Park. A Planet 8 nevet adták a szezonnak, és céljuk, hogy egyedülálló univerzumba kalauzolják a közönséget.

A 2019-es lesz a Budapest Park nyolcadik szezonja, és mivel a szórakozóhely eddig sem szakosodott egyetlen zenei stílus közvetítésére, idén is eklektikus koncertsorozattal készül. Ha megnézzük a nemzetközi felhozatalt, a keményebb műfajt kedvelőknek ott van a Three Days Grace + Halestorm, a Sum 41, a Disturbed, az Architects, valamint az első önálló, magyarországi koncertjére készülő Thirty Seconds To Mars is, és nem utolsósorban a legenda, Iggy Pop. Aztán táncolós őrület várható a Flogging Molly, az Infected Mushroom és a Little Big bulijain, de lehet lazulni is majd Zaz, a Thievery Corporation vagy Ziggy Marley zenéjére. A line-up pedig még nem teljes, a szervezők a napokban újabb neveket jelentenek be. 

Rimóczi Imre, a Budapest Park művészeti vezetője a szerdai sajtóbejárásonFotó: Csudai Sándor - Origo

Magyarok

Számtalan hazai zenekar készül már az idei parkos koncertjére, és több különleges koncert is lesz. Jubileumot ünnepel többek közt a Tankcsapda, a Random Trip, a Szabó Balázs Bandája, a Bohemian Betyars, illetve az Animal Cannibals is. Négy év kihagyás után visszatér a Parkba a Subscribe. Tematikus, a mágiával átitatott koncerttel készül a Wellhello. Bemutatja első lemezét a Follow The Flow, és megmutatja új zenéit a Punnany Massif is, valamint hatalmas cirkuszi produkcióval készül a Quimby. Lesz még egy kiemelt esemény, az UNICEF és a Park által szervezett segélykoncert. ahol nyolc magyar zenekar áll majd színpadra, akik a Parkkal közösen a teljes jegybevételt a szervezetnek ajánlották fel. A zenekarokat néhány nap múlva jelentik be, de már jó pár jegy a nevek nélkül is elkelt.

A magyar előadók – mikrofonnal a kezében a quimbys Varga LiviusFotó: Csudai Sándor - Origo

Új arc

A Budapest Park idei szezonja a Planet 8 fantázianevet kapta, ami kicsit arra utal, hogy egy új dimenzióba, bolygóra szeretnék kalauzolni a közönséget. Egyébként a planet név jegyében készült el a Budapest Park idei arculata, ami elsősorban a '90-es évekből merítkezik. Az új univerzum dizájnját egy fiatal grafikus, Csató Csenge álmodta és valósította meg. Erre a világra reflektálnak majd a Great Minds segítségével megalkotott új, Budapest Park-os termékek is. Amúgy Csató Csenge tavaly már segített a Parknak a Quimby koncertjéhez kapcsolódó jótékonysági akcióban is. A friss dizájn mellett már megszokott és vadonatúj exkluzív helyszínek is lesznek. Az eddigi két (Mastercard és Takarék) Skybox mellé kerül egy harmadik is, a Mercarius színeiben. A Heineken Lounge teraszával szemben pedig a Reanult Easy Life Lounge kapott helyet. A Mastercard idén is rendkívüli bónuszokkal készül a Priceless Specials program keretében.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ezeken kívül a különleges aktivitások is fontos szerephez jutnak a Budapest Parkban: a DM idén már saját, Pimp me up! névre keresztelt konténerével várja a látogatókat, ahol sminkelnek és frizurákat készítenek. Emellett folytatódik a biciklis akció, aminek lényege, hogy aki kerékpárral érkezik a Parkba, annak idén is lehetősége lesz a Generali bringatárolóban hagynia járgányát. Sőt, a Generali bringapárbajon bárki a nyeregbe ülhet a Parkon belül is egy kis driftelésre.

Idén is üzemel a Domb, ahol a korábbi éttermek (KFC, Foodbox, Grilled Piggy, New York Hotdog) mellett mostantól a Pizza Me és a Burger Market is helyet kapott.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Számos helyszínt újítottak fel, gondoltak újra. Idén például senki ne keresse a Nagyszünetet, mert  átalakult egy Dzsungel névre hallgató buliesőerdővé, ahol bizonyos koncertek előtt művészeti előadásokkal, újcirkuszi performanszokkal, vásárokkal és filmvetítésekkel, este pedig tematikus afterpartykkal készülnek. Idén lesz egy halom tematikus buli: a rockot szeretőknek készülnek a NeverNight Partyval, lesz TrueBeat, az elektronikusoknak. Idén először lesz Match Party, aminek lényege az ismerkedés, és külön bulit szentelnek Freddie Mercury emlékének. Továbbra is jönnek nagynevű bulisorozatok a Parkba. Ilyen a latin poppal operáló Bailando, a Cosmic Event pedig az űrtematikához kapcsolódik. De a Park ad majd otthont az ország egyik legnagyobb szabadtéri táncházestjének is.  

Idén is lesz külön program a családosoknak, mert továbbra is minden hónap első vasárnapján a főváros kulturális játszóterévé változik a Park Pöttömkert néven, ahol koncerttel, gyerekszínházi előadással és egy csomó ingyenes foglalkozással várják a kisgyerekes családokat. Május 5-én, Anyák napján, a Kiskalász Zenekar zenél, és a meghívott civil szervezet az SOS Gyermekfalvak lesznek.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Két neves kortárs művészeti helyszíne is lesz idén a Parknak. A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Magyarország vezető fotográfiai intézménye, akik Szalai Dániel: Novogen című kiállítását viszik el. Ennek középpontjában egy különleges kereskedelmi tojó áll, amelyen keresztül a technológiához való viszonyunkkal kapcsolatos kérdéseket feszeget. A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum pedig Benczúr Emese művét mutatja be a Park területén elhelyezett Ludwig Open Space-ben, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a látássérültek gyakran gyorsabban érzékelik a világot, mint a látók, akiknek a kiállításon a fényekből kirakott szöveg megértéséhez Braille-szótárt kell használniuk. Idén a backstage is helyet ad egy különleges kezdeményezésnek. A törött dobverő, elszakadt húr, pengetők vagy cintányér mind az adott bulinak és előadónak a zenei lenyomata, amivel a produkció létrejött. Ezeket gyűjti össze és foglalja időkapszula-formátumba a Bin There projekt. Ezeket az év végén kiállítják és elárverezik. A befolyt összeget pedig egy karitatív szervezet kapja majd.