Radics Béla legendás Gibson gitárjának első tulajdonosa Szidor László volt, az Old Boys együttes alapító-zenekarvezetője. A hangszer 37 év után került elő, ami az eredeti tulajdonosát is meglepte. Azt mondta, szívesen kézbe venné újra, de azt már nem vállalná, hogy virtuóz szólókat játsszon rajta. A Ripost interjúja Szidor Lászlóval.

Szidor László elmondta, hogy az első zenekarában, a Syncom együttesben szólógitáron játszott. Mivel 1962-ben nemigen léteztek Magyarországon hangszerboltok, a Thököly úton egy hangszerjavító mesternél talált rá a Gibson Les Paul gitárra 1963 őszén:

„Azonnal beleszerettem a gyönyörű, sárga borítású bársony tokban fekvő mély bordó színű csodába. A Gibson cég akkoriban még az említett, később már az SG megjelöléssel forgalmazta a tremolókarral ellátott, ökörszarv formájú gitárt."

A Gibson gitárForrás: Ripost

1967 tavaszára feloszlatta a zenekart, és augusztusban átigazolt a Geminibe.

Ott már nem volt szükségem a Gibsonra, s eladtam a zenekar szólógitárosának, Németh Dezsőnek.

Elmondta, hogy augusztus harmadikán lépett be, és a szeptemberi NDK- turnéra Németh Dezső az egyetemi vizsgái miatt nem tarthatott velük, így ő maga felváltva billentyűzött és szólógitározott.

Akkor még én játszottam a legendás hangszeren. 1968-ban tudtam meg, hogy Dezső eladta a gitárt Radics Bélának.

Szidor LászlóForrás: Ripost

Szidor László szerint azért vált legendává a gitár, mert egyrészt akkoriban nem igazán állt rendelkezésre választék, másrészt

Radics Béla a magyar rockzene kultikus alakjává vált,

amelyet jórészt különleges gitározása alapján érdemelt ki.

„Személyében olyan színpadi jelenségről beszélünk, amely abban az időben szokatlan volt hazánkban. Mindent összevetve Radics Béla legenda lett, s vele együtt emblematikus hangszere is" – mondta Szidor László.

Radics BélaForrás: Ripost

A gitár 37 éve után került újra elő, ami az eredeti tulajdonosát is meglepte.

Érdekes módon halála után az a szóbeszéd járta, hogy Bélával együtt a gitárt is eltemették.

Szidor László azt mondta, nem szerette a szólógitáros posztot, de magát a hangszert imádta, és sajnálta, amikor Németh Dezső továbbadta, de megnyugtató volt számára, hogy Radicsnál jó kezekbe került. Elmondta, hogy szívesen kézbe fogná újra, de azt már nem vállalná, hogy virtuóz szólókat játsszon rajta.