Idén végre kiderül, ki kapta volna tavaly az irodalmi Nobel-díjat

Vágólapra másolva!
Október 10-én jelentik be a tavalyi és az idei irodalmi Nobel-díjasokat - közölte szerdán a díjról döntő, az elmúlt évben különböző botrányoktól rendesen megtépázott Svéd Akadémia. 
Vágólapra másolva!

Az irodalmi Nobel-díjról döntő Svéd Akadémia tavaly komoly szexuális zaklatási és kiszivárogtatási botrány rázta meg. Az akadémia több tagja és vezetője is lemondott. Az elsők között mondott le a titkár, Sara Danius, és a testület úgy döntött, hogy 2018-ban

nem is adják át a díjat.

Azóta egyébként több új taggal gyarapodott a testület, amelynek szabályzata is megújult. A szervezet próbál talpra állni, és ennek az igyekezetnek az egyik jele, hogy idén már lesz irodalmi Nobel-díjas. Sőt, kettő is, mivel a tavalyi díjazottat és a 2019-es irodalmi Nobel-díjast is megnevezi október 10-én a Svéd Akadémia.

Lemondott a Nobel-botrány kirobbantója

Vizsgálat állapította meg, hogy a nő több alkalommal is kiszivárogtatta a Nobel-díjasok nyilvánosságra még nem hozott nevét. Azt sem árulta el, hogy olyan cégnek a tulajdonosa, ami folyamatosan kapott megbízásokat a Svéd Akadémiától, azaz a munkahelyétől. Egyszóval minden kiderült róla, bebizonyították, lemondott, de így is élete végéig jár neki egy komolyabb havi összeg.

Az idei Nobel-menetrendben az orvosi-élettani díjazottak bejelentése lesz az első október 7-én. A következő napon a fizikai Nobel-díjas, október 9-én pedig a kémiai díjazott kihirdetésére kerül sor. A Nobel-békedíjas nevét október 11-én Oslóban jelentik be. A közgazdasági Nobel-díjas nevét pedig október 14-én hozzák nyilvánosságra. A díjakat hagyományosan december 10-én Stockholmban és Oslóban adják át, a díjat alapító Alfred Nobel (1833-96) svéd gyáros és feltaláló halálának évfordulóján.