Pénzbírsággal sújtott a bíróság egy német férfit, aki kiszedte a kukából Gerhard Richternek, a világ egyik legkeresettebb élő képzőművészének a kidobott rajzait.

Kitúrta a kukából a viág egyik legkeresettebb élő képzőművészének tartott Gerhard Richter vázlatait, és úgy néz ki, megússza a pénzbírsággal. A 49 éves férfit még év elején vették elő, és vádolták meg lopással, miután kiderült, hogy kiemelt 4 eldobott vázlatot a művész háza előtti papírhulladék-tárolóból. A kölni bíróság szerdai ítélete szerint a vázlatok az alkotó tulajdonát képezték annak ellenére, hogy azokat a kukába dobta, és még ha a szignálatlan rajzok eladhatatlanok is a műkincspiacon, azok nem értéktelenek. Az ügyészség 60 ezer euróra, körülbelül 20 millió forintra becsülte a festő által megsemmisíteni kívánt vázlatok értékét.

Lopással vádolják, mert vázlatokat túrt ki a festő kukájából

Lopással vádolnak egy német férfit, aki kiszedte a kukából Gerhard Richter, a világ egyik legkeresettebb élő képzőművésze eldobott rajzait. Lopással vádolnak egy 49 éves férfit, aki a híres német festő, Gerhard Richter háza előtti papírhulladék-tárolóból kiemelte a művész négy kidobott vázlatát. A bírósági tárgyalás időpontját eredetileg szerdára tűzték ki, de a 86 éves festő megbetegedése miatt későbbre halasztották.

A 49 éves férfi négy vázlatot mentett ki 2016 júliusában a művész kölni otthona elé kihelyezett papírhulladék-tárolóból, hogy értékesítse azokat, és e célból fel is vette a kapcsolatot egy aukciósházzal. A bíróságon azzal védekezett, hogy a szemeteskonténert egy vihar felborította, és a papírok az utcán hevertek. A bíró 3150 euró (egymillió forint) bírsággal sújtotta a vádlottat, hangsúlyozva, hogy a művész határozott szándéka volt megsemmisíteni a befejezetlen képeket. A bíróság tanúként szerette volna kihallgatni a 87 éves festőt is, de az nem jelent meg a tárgyaláson arra hivatkozva, hogy még gyengélkedik egy kórházi kezelés után. Ügyvédje szerint Richtert nem is igazán érdekelte, hogy mi lesz a per kimenetele,

csak azt akarta, hogy ne maradjanak fenn a kiselejtezett vázlatok. Gerhard Richter híres arról, hogy kidobja vagy megsemmisíti művei egy részét, köztük akár nagyméretű festményeket is.