Tízmilliárd forint felett van a Sziget idei költségvetése

Sziget sajtótájékoztató, 2019.04.25., Sziget Fesztivál
Vágólapra másolva!
A Sziget Fesztivál idei költségvetése meghaladja a 10 milliárd forintot, és idén félmilliárddal többet költenek a nagyszínpados fellépőkre, mint tavaly. Két olyan nap is lesz az idei Szigeten, amelyikre két kiemelt headliner jut.
Vágólapra másolva!

„2018-ban a 10 milliárdot is meghaladta a Sziget Fesztivál költségvetése, a cég pedig (az összes többi fesztivállal együtt) sikeres évet zárt, közel 1,5 milliárdos adózott eredménnyel. Idén ismét jelentősen növeltük a fesztivál költségvetését, elsősorban a fellépők terén, de a kivitelezés minőségét is javítani szeretnénk” – kezdte a Sziget kezdete óta évente megtartott, fesztiválos sajtótájékoztatót csütörtökön Kádár Tamás, a Sziget Fesztivál főszervezője, aki azt is elmondta, hogy „több szempontból is kimagasló az idei Sziget Nagyszínpadának felhozatala. Egyrészt a korábban elindított növekedési stratégiát követve, a tavalyihoz képest

ennek köszönhetően a hét fesztiválnapra kilenc headliner kategóriás előadót és zenekart sikerült elhoznunk, akik közül három fellépő díja is meghaladja az eddigi csúcstartóét. Idén tehát két napon is előfordul majd, hogy a headliner előtt is headliner játszik. Ilyen lesz az utolsó nap is, amikor a Foo Fighterst megelőzi a Twenty One Pilots vagy a szombati The National-Macklemore kombináció.

Kardos József programigazgató és Kádár Tamás főszervező a csütörtöki sajtótájékoztatón Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kádár Tamás azt is kiemelte, hogy idén először, a Sziget Love Revolution kampányának elemeire ráerősítve, olyan, a szervezők által meghívott vendégek is szerepet kapnak a Nagyszínpadon, mint például Dr. Jane Goodall ENSZ-békenagykövet és környezetvédő, Emi Mahmoud költő, aktivista és az UNHCR jószolgálati nagykövete, és videóüzenetben közvetíti gondolatait Al Gore volt amerikai alelnök, a The Climate Reality Project elnevezésű civil szervezet alapítója. Ehhez kapcsolódva Kádár Tamás azt mondta, „bár egy fesztivált általában a világsztárok határoznak meg, a Sziget abban is kiemelkedik a nemzetközi mezőnyből, hogy nálunk a Nagyszínpadon túl is van élet, ahol a műfaji sokszínűség jegyében változatos programokat kínálunk idén is.”

Fizetés

Idén is lehet a belépésre jogosító karszalaggal fizetni a Szigeten, azonban a szervezők az applikációról történő feltöltést még kényelmesebbé tették. Emellett természetesen érintéses bankkártyákkal és mobiltelefonnal is lehet majd ugyanúgy fizetni, mint eddig. Idei újdonság a vendégeknek a Fesztivál fiók, mellyel az összes Sziget-rendezvény digitális megoldásait tudják használni. Így akár gyorsabban tudnak bármelyik rendezvényre például online vásárolni, karszalagot előre feltölteni.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Fenntartható fesztiválozás

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az idei Sziget Fesztivál továbbra is különös figyelmet fordít a környezetvédelemre, illetve a Green Sziget Center program helyszínén a klíma start-upok világába nyerhetnek betekintést a látogatók. A fesztivál környezetvédelmi intézkedéseinek központjában a műanyaghulladék csökkentése, a víztakarékosság, valamint a Duna megóvása áll. A tavalyról már ismert re-pohár rendszer idén is folytatódik, ami azt eredményezi, hogy

körülbelül 1,5 millió egyszer használatos műanyag poharat fognak kiváltani ezek a poharak.

Tavaly a Don't Suck - Ne szívd meg szívószálmentes kampány 60 százalékkal csökkentette a szívószálhasználatot. A nagy sikernek köszönhetően idén egy továbbfejlesztett változattal igyekeznek még jobban csökkenteni ezt az arányt: nem támogatják a szívószálak pultra helyezését, és a központi ártáblákra is felkerül a szívószálmentes üzenet. Azok, akik mégis ragaszkodnak a szívószálhoz, papírból készült, 100 százalékban újrahasznosítható verzióval tudnak inni. A szívószálak mellett a vendéglátóhelyek nem újrahasznosítható hulladékainak csökkentésére is különös hangsúlyt fektet a fesztivál: nejlonzacskót egyáltalán nem lehet forgalmazni, és az ételek kiadásakor lebomló tányérokat és evőeszközöket használnak majd.

A cél az 50 százalékos újrahasznosítási arány fenntartása és növelése.

A víztakarékosság is nagy figyelmet kap idén. A fesztivál egy speciális kampánnyal készül a zuhanyzási idő csökkentésére, amivel tavaly már kísérleteztek a fesztiválon. Az Eco Camping területén vákuum öblítéses ECO WC-ket telepítenek, melyekkel 85 százalékos vízmegtakarítás érhető el. Lesz egy érdekes komposztáló blokk is, amelynek alapja egy étkeztető hely, ahol alacsony CO2-kibocsátású ételeket forgalmazó helyek lesznek. Az itt képződött konyhai hulladék a Szigetre kitelepült mobil komposztáló berendezésben kerül majd feldolgozásra, ahol a tervek szerint 100 m3 ételmaradékot, lebomló csomagolást dolgoznak majd fel. Az itt készült humuszanyag az Óbudai-sziget rekultivációja során kerül felhasználásra a Főkert által.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Sztárfellépők

A Nagyszínpad programját az első napon az idei Nagy-Szín-Pad! verseny győztese kezdi, majd Michael Kiwanuka és Jain folytatja, az estét Ed Sheeran fejezi be. Másnap jön sorban a Quimby, a Franz Ferdinand, Richard Ashcroft és a The 1975. A születésnapos Halott Pénzzel indul a péntek, majd 6LACK, Tove Lo és Martin Garrix. Szombatra érkezik a Punnany Massif, Mura Masa, Macklemore és a The National. Vasárnap jön Tyla Jaweh, a Honne, a Years & Years és zárásként Post Malone. Hétfőn lép fel a Nagyszínpadon a Big Thief, Tom Odell, a Catfish and the Bottlemen és a Florence + The Machine. A Sziget zárónapján Frank Carter & The Rattlesnakes, Johnny Marr, Twenty One Pilots a sorrend, majd érkezik a Foo Fighters, akik egy 2 és fél órás koncerttel zárják a Nagyszínpad idei programját. Az idei év egyik újdonsága, hogy a Petőfi Rádió - Telekom VOLT Színpadon a korábbi évekhez képest most

külföldi előadók is fellépnek.

Ráadásul kicsit átvariálták a programsávokat, így az adott nap utolsó fellépői 23:30-kor állnak színpadra. Idén nem lesz külön világzenei színpad, viszont lesz Hungarikum falu, ami a szentendrei Skanzen kiállítási sátrát hozza a Szigetre, ezúttal is színes és minőségi kínálattal jelentkezik a klasszikus, opera- és jazzszínpad, a Nagy Utcaszínház fellépője pedig a Les Commandos Percu ütősökkel operáló csapata lesz. A Cirque du Szigeten francia, etióp és kanadai társulat is bemutatkozik, a Német Turisztikai Hivatal a Bauhaus 100. évfordulója alkalmából virtuális térrel várja az érdeklődőket, a Magic Mirror sátorban ott lesz a Csillagok háborúja-saga egyik szereplője is, és további helyszínek mellett hagyományosan sportzónát is kialakítanak.