Új vezetőtője van a szexuális zaklatástól megtépázott Svéd Akadémiának

Vágólapra másolva!
Új vezetőt választottak az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia élére. Az előző vezető még a tavaly kirobbant szexuális zaklatási botrány miatt mondott le. 
Vágólapra másolva!

Új vezetőt választottak az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia élére. Az egyik frissen felvett tag, Mats Malm, a Göteborgi Egyetem irodalomelméleti professzora, a svéd barokk irodalom szakértője lesz az új vezető. Az 54 éves tudós június 1-jén veszi át az állandó titkár tisztségét a posztot ideiglenesen betöltő Anders Olssontól. Az állandó titkár számít a testület szóvivőjének is, és egyebek közt az ő feladata évente bejelenteni az irodalmi Nobel-díjas nevét. A korábbi állandó titkár, Sara Danius, aki az első nőként töltötte be a vezető tisztséget, egy éve, a testület munkáját szétziláló és tekintélyét megtépázó

botrányok tetőpontján mondott le, és nemrég az akadémiából is kilépett.

Végleg lemondott az akadémia vezetője a szexuális botrány miatt

Lemondott akadémiai tagságáról az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia volt vezetője, Sara Danius, aki számos kritikát kapott a testületet tavaly megrázó szexuális zaklatási botrány kezelése miatt. Akadémiai tagságáról is lemondott a Svéd Akadémia legutóbbi vezetője, Sara Danius, aki az első nő volt az 1786-ban alapított Svéd Akadémia élén.

Az akadémia tagjai közé decemberben felvett Mats Malm azt ígérte, hogy folytatja a megújulás létfontosságú munkáját, vagyis a testületbe vetett közbizalom helyreállítását.

A szexuális zaklatási és összeférhetetlenségi botrányok miatt tavaly nem hirdettek irodalmi Nobel-díjast, ezért idén október 10-én két díjazottat is megneveznek, egyet a 2018-as évre visszamenőleg.