Máig rejtve őrizték ezt a Leonardo da Vincihez kapcsolódó dolgot, most kiállítják

2019.04.29. 22:07

Először állítják ki Leonardo da Vinci hajfürtjét május 2-án, csütörtökön, a reneszánsz mester halálának 500. évfordulóján.

„Sikerült megszereznünk Amerikából a Leonardo da Vinci hajának nevezett hajfürtöt" - mondta a Leonardo vive (Leonardo él) című kiállítás két szervezője, Alessandro Vezzosi, a Leonardo szülőfalujában, a Firenze melletti Vinciben lévő Muséo ideale Leonardo da Vinci igazgatója és Agnese Sabato történész.

Ezt a mindmáig egy amerikai gyűjteményben rejtve őrzött hajfürtöt először mutatják be május 2-án Vinciben azokkal az iratokkal, amelyek igazolják franciaországi eredetét

- mondta Vezzosi. Az olasz szakértők DNS-vizsgálatot is el akarnak végezni a hajfürtön az eredetiség bizonyítására vagy kizárására.

Leonardo da Vinci 1452. április 15-én született, egy gazdag tekintélyes polgár és egy parasztlány törvénytelen gyerekeként. A festő és tudós 1519. május 2-án halt meg a franciaországi Amboise melletti Clos-Lucé kastélyban, alig több mint három évvel azután, hogy I. Ferenc király meghívására Franciaországba érkezett. Feltételezett maradványait őrző sírja az amboise-i királyi kastély Szent Hubertusz kápolnájában található.