Két és fél évi szabadságvesztésre ítélte az illetékes moszkvai kerületi bíróság Igor Podporint, aki tavaly májusban a Tretyjakov Képtárban megrongálta Ilja Repin Rettegett Iván és fia 1581. november 16-án című képét.

Elítélték a férfit, aki tavaly májusban egy fémoszloppal megrongálta a világhírű festményt, Ilja Repin Rettegett Iván és fia 1581. november 16-án című képét a Tretyjakov-képtárban. A férfi azt a fémrudat használta, ami a látogatók távoltartását szolgáló kötélzetet tartja. Igor Podporint két és fél évi szabadságvesztésre ítélte az illetékes moszkvai kerületi bíróság az orosz kulturális örökség egy darabjának megrongálása címén. A 38 éves férfi a bíróságon korábban azt állította, hogy az alkotást, amely a saját tettétől elborzadó cárt és általa halálosan megsebzett fiát ábrázolja, ideológiai okból rongálta meg. Állítása szerint a kép sérti a hívők érzéseit és történelmi szempontból hiteltelen. Az elítélt elismerte, hogy megrongálta a vásznat, de megmaradt álláspontjánál, hogy a kép nem képvisel kulturális értéket. Egyébként az elmeorvosi vizsgálat alapján épelméjűnek minősítették a férfit.

A Rettegett Iván és fia 1581. november 16-án című festményForrás: Wikimedia Commons

Podporin tavaly május 25-én zárás előtt a közönséget a képektől távol tartó kordon fémoszlopával több csapást mért a beüvegezett festményre. Az alkotás legértékesebbnek tartott, a cár és a cárevics arcát és kezeit ábrázoló részei nem sérültek meg. 1913-ban egy Abram Balasov nevű óhitű ortodox férfi még súlyosabb kárt okozott a festményben, amelynek kulcselemeit akkor maga Repin festette újra.

Mutatjuk a férfit, aki részegen megrongálta a világhírű festményt

A magát ittasnak valló férfi a múlt hét végén rongálta meg Ilja Repin világhírű festményét a moszkvai Tretyjakov Képtárban. A Rettegett Iván és fia 1581. november 16-án című alkotásban súlyos károk keletkeztek az intézmény szombati tájékoztatása szerint.

A hétfőn kihirdetett ítélet nem jogerős. A moszkvai képtár képviselői polgári pert akarnak indítani Podporin ellen, hogy ráterheljék a kép restaurálásának költségeit. A pontos összeget a szakértők egyelőre még nem határozták meg. Az 1885-ben készült olajfestmény a Tretyakov Galéria legjelentősebb műalkotásai közé tartozik. Retteget Ivánt és a fiát ábrázolja, miután a cár felindulásában megölte utódját. Az uralkodó tekintetében gyötrelem és borzalom tükröződik. Az egyik legjelentősebb orosz festő, Ilja Repin (1844-1950) műveiből márciusban átfogó életmű-kiállítás nyílt a Tretyakov új épületében. Alkotásaiból utoljára negyed százada láthatott hasonló tárlatot a moszkvai közönség. A képtár Repin születésének 175. évfordulója alkalmából a festő 300 művét - 170 olajképét és 130 grafikáját - gyűjtötte össze 28 oroszországi múzeumból és hét magángyűjteményből. Az orosz fővárosban augusztus 18-ig látható tárlatot később bemutatják Szentpéterváron, szűkebb változatban pedig Párizsban és Helsinkiben is.