Megkezdődtek a Magyar Zene Háza magasépítési munkálatai. A világhírű japán sztárépítész tervei alapján.

Kedden megkezdődtek a Magyar Zene Háza magasépítési munkálatai a világhírű japán sztárépítész, Fudzsimoto Szu tervei alapján. A Liget Budapest Projekt keretében készülő épületet 2021 végén veheti birtokba a közönség. A Magyar Zene Háza a Városliget egy korábban a közönség elől elzárt területén, az egykori Hungexpo-irodaházak helyén épül fel. A fejlesztésnek köszönhetően nem csupán különleges épülettel gazdagodik Budapest, de több ezer négyzetméternyi zöldterületet is visszakapnak a parkhasználók– mondta a beruházás keddi budapesti sajtótájékoztatóján az építtető Városliget Zrt. vezérigazgatója. Gyorgyevics Benedek azt is elmondta, hogy a napokban befejeződtek a mélyépítési munkálatok, és megkezdődött a ház magasépítése, így az épület egy éven belül szerkezetkész állapotban lesz. A sajtótájékoztatón kiderült, hogy a legfontosabb nemzetközi épületminősítési rendszer, a BREEAM környezettudatossági szempontból példaértékűnek minősítette a kivitelezési munkálatokat és a munkaterületet.

Kattintson a képre a fotógaléria indításához!
Az épülő Magyar Zene Háza
Forrás: MTI/Városliget Zrt.

Batta András, a Magyar Zene Háza szakmai munkacsoportjának vezetője kedden azt mondta, az intézmény a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló, interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel, valamint az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület térszint alatti része ad majd otthont az interaktív varázstérnek és a hangdómnak, a földszinten pedig két előadó- és koncertterem kap helyet.

Gyorgyevics Benedek elmondta, hogy a Liget Budapest projekt első parkfejlesztéseit már tavaly átadták. Tavasszal elkészül a Liget közelében lévő Szabolcs utcában az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK), amely Európa egyik legkorszerűbb múzeumi háttérintézménye lesz raktárokkal, restaurátorműhelyekkel, kutatóintézettel, látogatóközponttal és egy új közparkkal.

Rövidesen befejeződik az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója is. Idén ősszel Millennium Háza néven nyitja meg kapuit az épület, melyben a Városliget aranykorát bemutató időszaki kiállítás és egy századfordulós hangulatú kávézó várja majd a látogatókat.

Kattintson a képre a fotógaléria indításához!
A Liget Budapest Projekt keretében megvalósuló Millennium Házának felújítási munkálatai
Forrás: MTI/Városliget Zrt.

Szintén ősztől veheti birtokba a közönség a komáromi Csillagerőd felújított és kibővített épületét is, ahol a Szépművészeti Múzeum szobormásolat-gyűjteménye lesz megtekinthető. Még idén elkészül Magyarország egyik legmodernebb és legnagyobb játszótere, valamint a Millennium Háza előtt a rózsakert is. Ebben az esztendőben elkezdődik továbbá az egykori Petőfi Csarnok területén felépülő Új Nemzeti Galéria, valamint a Magyar Innováció Háza kivitelezése. 

A jövő évben újabb sportpályákat és egy két kilométeres futókört is birtokba vehetnek majd a parkba látogatók, az autóval érkezők pedig már használhatják a Dózsa György úti, 800 férőhelyes mélygarázst. Az 56-osok terén már zajlik a Néprajzi Múzeum ikonikus épületének kivitelezése, a világ legjobb középületének választott múzeum 2021-re készülhet el.

Jövőre a Városligeti Gyermek- és Ifjúsági Színház építése is elindul, 2022-ig pedig megvalósul a Városliget 100 hektáros parkjának teljes kert- és tájépítészeti megújítása.