200 éve beleszeretett egy császárné, azóta a Távol-Kelet ékköve

Ce-hszi kínai császárné
Vágólapra másolva!
Több ezer éve meghatározója a kínai kultúrának elsősorban az iparművészeten keresztül. Amellett, hogy dísztárgyakhoz, ékszerekhez használták, sokan mágikus védelmi erőt tulajdonítottak, és a mai napig tulajdonítanak neki. A Távol-Kelet legkeresettebb ásványának, a jádénak keménysége és ára is vetekszik a gyémántéval.
Vágólapra másolva!

A jáde több mint ezer éve szimbolizálja a tisztaságot, a tudást és a tisztességet. Egy féldrágakő, amelynek ára vetekszik a briliánsra csiszolt gyémántéval. A kínai kultúra meghatározó ékköve, és sokatmondó, hogy az európai nyelvekbe a spanyol elnevezése került, ami annyit tesz:

a lágyék köve.

Mindig is különleges erőt tulajdonítottak neki, egyfajta amulettként is viselték. Sokan kifejezetten vesebántalmak ellen használták, de emellett a kínai néphiedelem általános védelmi erővel is felruházta. Filozófiai magasságokba emelkedve Konfúciusz egyenesen az erény szimbólumának tartotta.

Megmunkálatlan jádekő Forrás: AFP/Biosphoto/Monique Berger

Kettő az egy

A jáde megnevezés tulajdonképpen gyűjtőfogalom, amely alapvetően kétféle ásványt, jelen esetben féldrágakövet jelöl. Az egyik a jadeit, a másik a nefrit. Az akár nyers, akár megmunkált nefrit és jadeit megkülönböztetése nem könnyű,

sok esetben csak szakember segítségével lehetséges.

Sokaknak a zöld szín jut eszébe a jáde hallatán, és noha valóban ez a legismertebb színe a jadeitnek és a nefritnek is, valójában több színváltozatuk létezik. Divatos például a jadeit fehér vagy levendula színű verziója is.

A BÁV tavaszi árverésén egy teljes, jádeköves ékszergarnitúrát kínálnak Forrás: Slezák István

A két ásvány legalapvetőbb különbsége az átlátszóság mértéke. A nefrit kevésbé engedi át a fényt, és hagyományosan ezt használják szobrászati munkákhoz, dísztárgyakhoz. Ehhez képest a jadeit átlátszóbb, és nagyon fényesre polírozható, éppen ezért szívesen foglalják ékszerekbe Kedves érdekesség, hogy mennyivel megengedőbben álltak a kőhöz Kínában az ékszeripar és -piac óriásira duzzadása előtti időben. Annak idején mindegy volt, hogy éppen melyik fajta kőből készült az adott tárgy, mert úgy tartották, hogy ha a tulajdonosa elég szépnek találta, nyugodtan nevezhette jádénak a kövét. Ma már komoly technológiát vetnek be, hogy a fizikai és kémiai tulajdonságai alapján megállapítsák, hogy az adott ásvány nefrit vagy jadeit. A két kőtípus a kínai iparművészetbe kerülés szempontjából is különbséget mutat. A nefrit

többezer éve tekintélyes helyet foglal el a kínai kultúrában.

Az időszámítás előtti 6000-2000 közötti időszakban már biztosan készítettek jádefaragványokat. Ezek fő jellegzetessége a dekorativitás volt. Érdekesség, hogy a nefrit több ezer éves „uralma” mellett a jadeitet csupán 300 éve ismerik. Az első ilyen (már közismerten nem nefrit) jádekő az 1700-as évek végén érkezett Kínába, mégpedig Burmából. Elterjedésében, megbecsültségében pedig óriási szerepe volt Ce-hszi kínai császárnénak, aki egyszerűen beleszeretett a sejtelmes kőbe. A 19. században a tehetősebbek szinte vadászták a jádét. Voltak, akik azért, hogy ilyen-olyan céllal a császárnénak ajándékozták, és voltak, akik csak maguknak gyűjtötték és munkáltatták meg.

Ce-hszi kínai császárné Forrás: Wikimedia Commons

Manapság már korlátozzák a kitermelést a legnagyobb lelőhelyen, Burmában, ami tovább növelte értékét, így a játe lett a távol-keleti piac legkeresettebb drágaköve a színes gyémántok, smaragdok, rubinok és zafírok mellett.

Érték

Egyértelműen a jadeitet tartják a jáde királyának, bár sokszor szakemberekre és jelentős technológiai háttérre van szükség ahhoz, hogy biztonsággal meg lehessen állapítani a valódiságát. A jadeitek értékmeghatározásánál elsődleges a színük. A zöld legtisztább, legragyogóbb árnyalata a legértékesebb, de ettől nem sokkal marad el árban és ritkaságban a jadeit levendula színű változata sem. A másik fő szempont a rajzolat. A kőben lévő egyedi mintázat legfőképpen jó megvilágításban látható, ezek

a szikraminták olyanok, mintha vízből lennének.

A jaditet éppen ez, a kristályszerű erezet teszi egyedülállóvá, és különbözteti meg a nefrittől.

A BÁV tavaszi aukcióján kínált ékszerkollekció darabjai Forrás: Slezák István

A jáde az európaiak számára sokáig ritkaságnak számított, és leginkább az art deco idején vált divatossá az ásvány a korallal és az ónixszal együtt. A BÁV tavaszi aukcióján szerepel egy ékszerkollekció, amiben karkötő, melltű, gyűrű és fülbevaló is van. Összesen 70 nagyméretű, igen magas minőségű jadeitet használtak fel az elkészítésükhöz, és a kollekciót 10 karátnyi brillel egészítette ki a tervező.