Elárverezi értékes festményeit egy japán milliárdos

2019.05.05. 15:48

Maezava Juszaku japán milliárdos el akarja árverezni értékes műgyűjteményének számos darabját, mert azt állítja, hogy minden pénze elfogyott.

A Zozo online divatkereskedés alapítója és elnök-vezérigazgatója szombaton közzétett Twitter-üzenetében írt arról, hogy azt tervezi, eladja műgyűjteménye néhány darabját a Sotheby's aukciósház május 16-i New York-i árverésén. A milliárdos két képet is csatolt, egyikük Andy Warhol virágcsendélete, amelynek értékét 1,2-2 millió dollárra becsülik, a másik Ed Ruscha mintegy 2-3 millió dollárt érő festménye. Mindezeken kívül Maezava gyűjteményében található

  • Jean-Michel Basquiat Untitled 1982 címmel ismert önarcképe, amelyért 57,3 millió dollárt fizetett a Christie's 2016. májusi New York-i árverésén, valamint
  • a művész és az amerikai alkotók esetében egyaránt rekordot jelentő 110,5 millió dollárért (30,85 milliárd forint) vette meg 2017-ben egy másik árverésen Jean-Michel Basquiat egy arcot ábrázoló, cím nélküli festményét.

Egy twitterező azon kérdésére, hogy azért adja-e el a képeket, mert nincs pénze, Maezava vasárnap azt válaszolta: „igen, soha nincs pénzem, mert mindig elköltöm”, és üzenete végére egy mosolygós emojit biggyesztett.

Maezava a SpaceX 2023-ra tervezett Hold-körüli utazásának első magánügyfele, vagyonával a Japán leggazdagabbjait összegző lista 18. helyén állt az év elején. Ám számos üzleti balfogás miatt a Zozo részvényeinek ára több mint felére zuhant, meggyengítve a vállalkozást.