Vágólapra másolva!
Közös programsorozatot indít PIM a Hajón címmel a Petőfi Irodalmi Múzeum és az A38 Hajó. Az első zenés és irodalmi program május 7-én, kedden lesz.
Vágólapra másolva!

Május 7-én, kedden indul a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) és az A38 Hajó közös programsorozata PIM a Hajón címmel. A sorozatról tartott hétfői sajtótájékoztatón Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója elmondta, hogy havonta négy alkalommal, négy tematika alapján váltják majd egymást a programok keddenként. A sorozatban olyan irodalmi töltetű programokkal találkozhat a közönség, amik illeszkednek mind a Petőfi Irodalmi Múzeum, mind az A38 Hajó eddigi küldetéséhez. Az együttműködésben a programokhoz

mindkét kulturális intézmény azt teszi hozzá, amihez a legjobban ért.

Az A38 stábja elsősorban a zenei részletekkel, míg a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai az irodalommal foglalkoznak. Az együttműködés eredményeként keddenként az A38 Hajó fedélzetén kortárs írók, zenészek, DJ-k, VJ-k mutatják meg a közönségnek, hogy a szépirodalom is lehet vibrálóan izgalmas, érdekes és magával ragadó.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója Fotó: Hirling Bálint - Origo

A főigazgató elmondta, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum tevékenységének kulcsfontosságú eleme az extra muros, azaz a falakon kívül elve, ami egyszerre értendő fizikailag és kulturálisan. Ennek egyik első példája az A38 Hajóval kialakított együttműködés.

A PIM ezzel kilép a Károlyi-palota falai közül, és kilép a hagyományos irodalmi keretek közül is.

Az A38 Hajón mint külső helyszínen megvalósított irodalmi-zenei-összművészeti programjai új közönségrétegeket, elsősorban a budapesti fiatalokat célozzák.

Bognár Attila, az A38 Hajó vezetője Fotó: Hirling Bálint - Origo

Bognár Attila, az A38 Hajó vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeummal való együttműködésben sok emberhez juthat el új kulturális tartalom. Szerinte a múzeumok komoly munkát fektetnek abba, hogy az alkotókat többféle módon ismerhesse meg a közönség, és az A38 Hajónak ebben lehet nagy szerepe. Elmondta azt is, hogy az A38

16 éves fennállása alatt a legjobb és legsikeresebb programjai együttműködésen alapulnak.

Így hozott létre közös produkciókat a Budapesti Tavaszi Fesztivállal, a CAFe Budapest fesztivállal, a Zene Házával, a Magyar Televízióval, a Műcsarnokkal, a Magyar Nemzeti Galériával és rengeteg egyéb intézménnyel. Ilyen együttműködések révén volt az A38 Hajó vendége Václav Hável, Krzysztof Zanussi, Anton Corbijn vagy Vlagyimir Szorokin.

A PIM a Hajón programjai

2019. május 7. (19 óra): Deck: Fedélzeten az új arcok
Bék Timur, Jammal and The GrooveTroop, Regős Mátyás, Jaskó Bálint

2019. május 14. (19 óra): Spoken word
DJ Palotai, Énekeshalott – sorozatszerkesztők: Csider István Zoltán és Pion István

2019. május 21. (19 óra): Árnyjátékok
Szenvedélyek. Zenés prózaest Csáth Géza szövegeire

2019. május 28. (19 óra): Kortárs szerzők zenei kísérettel
Csender Levente író, Horváth László Imre moderátor, Énekeshalott

Tervek és eredmények a PIM-ben

Az A38 Hajóval közös programokon kívül Demeter Szilárd azt is elmondta, hogy elkészült a PIM saját, önállóan kialakított muzeológusi életpályamodellje, amelyhez egy május 1-jén hatályba lépett jelentős bérfejlesztést társítottak.

Demeter Szilárd Fotó: Hirling Bálint - Origo

Demeter Szilárd beszélt még a PIM középtávú terveiről, egy Kárpát-medencei irodalmi ügynökség létrehozásának szándékáról, a fordítástámogatás fontosságáról és egységesítéséről, az irodalmi export szélesebb nyomtávra helyezéséről, a Digitális Irodalmi Akadémia keretei között megvalósítandó írói életpályamodellről, illetve a gyermekirodalomról mint stratégiai területről.