Hosszú évek óta először nem Sir Paul McCartney vezeti a leggazdagabb brit zenészek listáját: régi vetélytársa, az eddigi örök második ezúttal jelentősen megelőzte.

A The Sunday Times vasárnapi brit lap minden év tavaszán összeállítja listáját az 1000 leggazdagabb brit becsült vagyonáról. És hosszú évek óta nem volt olyan, hogy ne Paul McCartney legyen a leggazdagabb a zenészek között. Ezúttal jelentősen megelőzte vetélytársa, az eddigi örök második Lord Andrew Lloyd-Webber zeneszerző. 

A lap a teljes rangsor ismertetése előtt rendszerint külön közzéteszi kimutatását a brit könnyűzenei élet leggazdagabb szereplőinek vagyoni helyzetéről. A teljes egészében vasárnap megjelenő Rich List 2019-ből kiválogatott, csütörtökön ismertetett zenei vagyonlistán az aktív zenészek és zeneszerzők rangsorát Andrew Lloyd-Webber vezeti. A világhírű musicalszerző vagyona az új összeállítás szerint jelenleg 820 millió font (310 milliárd forint) a tavaly kimutatott 740 millió font után.

Sir Paul McCartneyForrás: Getty Images/2018 Jim Dyson/Jim Dyson

McCartney, a Beatles egykori dalszerzője és basszusgitárosa a tavalyi Rich List rangsorának élén szerepelt szintén 820 millió fontos bankszámlával, ám az idei lista szerkesztőinek becslése szerint vagyona azóta 70 millió fonttal 750 millió fontra csökkent, és Sir Paul McCartney ezzel a második helyre esett vissza. Ez nem azt jelzi, hogy a Beatles-dalok népszerűsége és az utánuk járó jogdíjak is csökkentek volna. Az idén 77 éves McCartney vagyonát ugyanis felesége, Nancy Shevell (egy hatalmas amerikai szállítmányozási dinasztia első számú, saját jogán is dúsgazdag társtulajdonosa) vagyonával összevonva számolják a Rich List összeállítói, ám a cég márciusban csődeljárást kezdeményezett maga ellen.

A Rich Listet éppen 30 évvel ezelőtt, 1989-ben adták ki, és érdekesség, hogy Paul McCartney már azon is szerepelt, és az utóbbi években rendszeresen első volt a brit zenészek között. Azonban idén ő az egyetlen a Rich List zenészei közül, akinek a vagyona csökkent. Az idei vagyonlista két éllovasához képest a brit rock más veterán szupersztárjai szinte látótávolságban sincsenek. Sir Elton John a Rich List 2019 szerzőinek becslése szerint 20 millió fontos gyarapodással 320 millió fontot tudhat bankszámláján.

Mick Jagger és a Rolling Stones többi tagja is szerepelnek a listánForrás: Getty Images/Charles Mcquillan

Sir Mick Jagger, a Rolling Stones szívműtét után lábadozó frontembere 15 millió fonttal, összesen 275 millió fontra növelte vagyonát. A bandatársak közül Keith Richards 260 millió fonttal, Charlie Watts 155 millió fonttal, Ronnie Wood 85 millió fonttal szerepel az idei vagyonlistán. A Beatles szintén prominens helyet foglal el a Rich List rangsorában. A néhai George Harrison felesége és fia, Olivia és Dhani 250 millió font közös vagyonnal a zenészlista hetedik helyén állnak, az egykori dobos, Sir Ringo Starr 240 millió fonttal közvetlenül utánuk következik. A fiatal zenésznemzedék mezőnyét Ed Sheeran vezeti, aki a Rich List 2019 szerkesztőinek becslése szerint egy év alatt 160 millió fontra - a tavaly kimutatott összeg kétszeresére - növelte személyes vagyonát.

Ed Sheeran egy év alatt megduplázta vagyonátForrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

Az idei vagyonlista összeállítói szerint Sheeran 94 tavalyi koncertjét összesen 4,86 millióan látták, és a fellépések jegypénztári bevételei meghaladták a 340 millió fontot, és ez rocktörténeti rekord. A Rich List 2019 szerkesztői szerint a 28 éves Ed Sheerannek minden esélye megvan arra, hogy valamikor ő legyen az első brit zenészmilliárdos. Közvetlenül Sheeran mögött van az énekesnő, Adele, aki a lista szerkesztőinek becslése szerint 10 millió fonttal 150 millió fontra gyarapította vagyonát. A 30 éves Adele ezzel is messze a leggazdagabb brit énekesnő. A Rich List 2019 szerint a rangsorban szereplő 40 leggazdagabb brit zenész és zeneszerző teljes vagyona jelenleg 7,721 milliárd font (2900 milliárd forint), 460 millió fonttal több, mint tavaly.