A megújult Múzeumkertben lesz a Múzeumok Majálisa

Budapest, 2019. május 15. A Főkert Nonprofit Zrt. munkatársa dolgozik Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében 2019. május 15. A megújult Múzeumkert lesz a Múzeumok Majálisának központi helyszíne. Az országos rendezvényen több mint száz múzeum és kiállítóhely programjai, koncertek és kézművesvásár várják az érdeklődőket. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Első alkalommal tartják a Magyar Nemzeti Múzeum megújult kertjében a Múzeumok Majálisát, melynek keretében több mint 100 múzeum és kiállítóhely programjai, koncertek és kézművesvásár várják az érdeklődőket szombaton és vasárnap.
Vágólapra másolva!

Az idei Múzeumok Majálisa elsősorban a múzeumok kulturális megtartó erejére szeretné felhívni a figyelmet, a rendezvény másik fókuszpontja pedig a rendszerváltozás harmincadik évfordulója lesz. Hagyományosan a majális keretében adják át Az év múzeuma és Az év kiállítása díjakat, melyeket ezúttal a nyíregyházi Jósa András Múzeum munkatársai, illetve a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Réber László-tárlatának rendezői vehetnek át.

A megújult Múzeumkert lesz a Múzeumok Majálisának központi helyszíne Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A rendszerváltoztatás évfordulójára a Nemzeti Múzeum az év végén nyíló, Közös időnk - 1989 című, közösségi kiállítással és programsorozattal hívja fel a figyelmet. A fesztivál szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Gál Vilmos kurátor elmondta, hogy az eseménysorozat legfontosabb célja, hogy

a magyar társadalom együtt, közösen emlékezzen a rendszerváltoztatás időszakára,

ezért a Közös időnk című kiállításra a látogatók 1989-hez kötődő tárgyait is várják.

Körbeölelték a Nemzeti Múzeum kertjét - videó

Elkészült a Magyar Nemzeti Múzeum kertje, jövő héten már teljes pompájában láthatják a vendégek a gyönyörűen megújult Múzeumkertet. Pénteken a közösségek hete programsorozat keretében egy flashmobot szerveztek: a látogatók körbeölelték a múzeum előtti teret. Pénteken délután meglepő flashmobot láthatott, aki a Magyar Nemzeti Múzeumnál járt.

Szily Marianna, a Múzeumok Majálisa főszervezője azt mondta, a majálison a múzeum belső tereit behálózó Műtárgysétány'89 idézi fel a rendszerváltoztatás évét, a Tudássétányon pedig a vállalkozó szellemű látogatók tesztelhetik majd tudásukat. A szakmai programok színtere a Múzeum Esztrád lesz, ahol a majálisozók bekapcsolódhatnak a beszélgetésekbe, előadásokba és bepillantást nyerhetnek a múzeumok életébe.

A majálisra érkezők belülről is megtekinthetnek egy muzeális Nysa mentőautót, felülhetnek egy velocipédra, megismerkedhetnek a termonukleáris alapú villamosenergia-termeléssel, kipróbálhatnak büntetés-végrehajtási eszközöket vagy lovagi felszerelésbe bújhatnak. Szily Marianna azt is elmondta, hogy a múzeumok világnapja idén éppen szombatra esik,

a Nemzeti Múzeum ezért aznap 22 óráig tart nyita,

és ezen az estén utcabált is rendeznek a nyolcvanas évek hangulatában. Vasárnap délelőtt Béres Alexandra tart aerobic órát Jane Fonda stílusában, a majális zárókoncertjét pedig a VAN Filmzenekar adja. A fesztivál részletes programját itt lehet böngészni.