Életrajzi regény készül a magyar blueskirályról, Little G Weevilről

Little G Weevil
Demeter Szilárd
Vágólapra másolva!
Regény készül az Egyesült Államokban többszörös díjnyertes magyar blueszenész, Little G Weevil kalandokban, fordulatokban, sikerekben és drámákban egyaránt gazdag életéről.
Vágólapra másolva!

Életrajzi regény készül a magyar blueszenész, Little G Weevil életéről. Az énekes-gitáros akkor lett igazán ismert, mikor 2013-ban megnyerte a Memphisben megrendezett Nemzetközi Blues Kihívást (International Blues Challenge). Egy évvel később pedig jelölték az USA Blues Music Award Acoustic Artist of the Year (Az év akusztikus előadója) kategóriában. Az életrajzi regény ötlete már 2015 körül megfogalmazódott Little G Weevilben, és az azóta eltelt 4 évben

olyan írót keresett, aki kötődik is a zenéhez, azon belül is elsősorban a blueshoz.

Egy atlantai székely származású ismerőse hívta fel a figyelmét az azóta a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójává kinevezett Demeter Szilárdra. Az író, aki régebben szintén muzsikált különböző amatőr formációkban, meg is ígérte, hogy segít megtalálni a szerzőt. Aztán 2 hét gondolkodási idő után úgy döntött, maga vállalja a feladatot.

A blueszenész, Little G Weevil és a szerző, Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója Forrás: Origo

Little G Weevil a regényről, az ötlet megszületéséről azt mondta, „az életrajzi regény ötlete először 2015 őszén merült fel bennem, mikor is három hónap leforgása alatt tönkre ment minden, amiért 20 évig dolgoztam. A válásom után kényszerhelyzetből új házba költöztem Atlanta külvárosában, ahol már harmadszorra hívtam rá a rendőröket az albérlőmre, mert drogot árult a garázsomból. Az a történet természetesen itt nem ért véget, de ez volt az első alkalom, mikor realizálódott bennem:

A Demeter Szilárddal való megismerkedéséről Little G azt mondta, „egy Atlantában élő székely barátom hívta fel a figyelmemet. Mindenképpen olyan írót kerestem, akinek köze van a zenéhez, ne adj Isten, szereti a bluest, és nagyjából tudja, mit csináltam eddig. Ez a kapcsolat elengedhetetlen, hiszen igaz történetet mesélünk el, ami nem egy »híres névről«, hanem egy emberről szól, aki tűzön-vízen próbálja keresztülvinni az eléggé lehetetlennek tűnő álmát. Olvastam pár interjút, megnéztem riportfilmeket Szilárddal, és

mikor felhívtam. Nagyon készséges volt, felajánlotta a segítségét. Gondoltam, annyira elfoglalt, hogy neki biztos nem lenne erre ideje, de amilyen az ember, olyanok a barátai, hátha ismer valakit. Két hét múlva jelentkezett is, és az ő kiegyensúlyozott hangján közölte, ha adok neki elég időt, szeretné ő megírni a könyvet. Egyértelmű, hogy azonnal igent mondtam.”

Little G Weevil Forrás: Origo

Az életrajzi regényhez idén júniusban kezdenek hozzá, és a jövő évi Könyvhétre jelenik meg. A tervek szerint a sztoriból még filmforgatókönyv is készül.

A szerző, Demeter Szilárd a regény ötletéről azt mondta, „amikor G felhívott, hogy szeretné megíratni az életrajzi regényét, és ehhez keres írót, akkor már tudtam, hogy el fogom vállalni, de még magamnak sem mertem bevallani.

de közben nagyon piszkált a téma, egyre beljebb rágta magát a szívem csücskébe. Egyrészt, mert G története példaértékű lehet. Másrészt, mert szeretem a bluest. Harmadrészt, mert eddig mindig öncélúan írtam szépirodalmat, szórakoztat az írás, de sok tétje számomra nem volt: ha kiadták, kiadták, ha nem, nem. Ez a könyv viszont piacra készül, az a célja, hogy eladják, tehát alkalmazott irodalom, ha lehet ilyent mondani. Ez már olyan kihívás, ami érdekessé teszi. Szóval amikor a harmadik kolléga sajnálkozva közölte, hogy ennyire azért nem ért a zenéhez, akkor kicsit átvariáltam az időmenedzsmentemet, és bevállaltam. G egy szóval sem győzködött, talán ő lepődött meg a legjobban. Remélem, nem okozok neki és a leendő olvasóknak csalódást”