Többéves vita zárult le a világhírű magyar együttes névhasználatáról

Vágólapra másolva!
Újra Benkó Dixieland Band néven működnek a 2015-ben elhunyt Benkó Sándor zenésztársai. A három éve Dixie Kings of Hungary néven játszó zenekar a Fővárosi Ítélőtábla másodfokú, jogerős végzése alapján jogosult a Benkó Dixieland Band név viselésére. 
Vágólapra másolva!

A 2015-ben meghalt Benkó Sándor egykori zenekara, a róla elnevezett és híres Benkó Dixeland Band néhány évig vitában állt az egykori klarinétos családjával a névhasználat miatt. Ugyanis a család nem volt megelégedve az együttes új zenei irányával, a zenekar pedig attól tartott, hogy ha ők nem használhatják a nevet, majd új együttes alakul az ő régi nevükkel. Hosszú idő után, a hét elején

döntés született az ügyben,

ugyanis a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának védjegybejelentést elutasító határozatát. Így újra Benkó Dixieland Band néven működnek a 2015-ben meghalt Benkó Sándor zenésztársai. A három éve Dixie Kings of Hungary néven játszó zenekar a Fővárosi Ítélőtábla másodfokú, jogerős végzése alapján jogosult a Benkó Dixieland Band név viselésére. A védjegybejelentési kérelmet és az első fokú elutasító határozat megváltoztatását célzó beadványt a néhai Benkó Sándor fia nyújtotta be.

A két éve meghalt magyar zenészlegenda nevéért harcolnak

Benkó Sándor egykori zenekara, a róla elnevezett, híres Benkó Dixeland Band vitatkozik az egykori klarinétos családjával. A család nincs megelégedve az új zenei iránnyal, a zenekar pedig attól tart, hogy új együttes alakul az ő régi nevükkel.

Az indoklásban többek között megállapították, hogy a közös név viselésének joga az együttest attól függetlenül is megilleti, hogy tagjai szerződéses jogviszonyban álltak-e a zenekar ügyeit intéző kft-vel. „A tagokhoz együttesen kötődik a zenekar neve,

ezért érdekük, hogy korlátozás nélkül az ismertté vált néven működjön tovább”. A végzés indoklása azt is megállapítja, hogy nem áll rendelkezésre olyan, a néhai Benkó Sándortól származó nyilatkozat, amellyel kifejezetten visszavonta volna a családneve használatára vonatkozó engedélyét, illetve a zenekar nem önkéntes elhatározás miatt viselte egy ideje a Dixie Kings of Hungary nevet. A dokumentumban az is szerepel, hogy

a hivatal nem vizsgálta az ellenérdekű felek névhasználatának jogszerűségét,

mert az polgári perre tartozó kérdés. Nagy Iván, a zenekar harsonása és énekese az MTI-nek elmondta, hogy a csapat összetétele a néhai alapító és vezető, Benkó Sándor kivételével megegyezik a Benkó Dixieland utolsó felállásával, azaz Nagy Iván mellett Gáspár Pál (bendzsó), Szalóky Béla (trombita), Csikós Miklós (bőgő), Kovacsevics Gábor (dob) és Pintér Béla (zongora) alkotja. Klarinéton és szaxofonon Dennert Árpád játszik.

Elhunyt Benkó Sándor

Életének 76. évében váratlanul elhunyt Benkó Sándor Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, klarinétos, a Benkó Dixieland Band alapítója. A világhírű művészt kedden este érte a halál. Benkó Sándor zenekarával koncertezett a világ minden táján, az 1980-as évekre a világ élvonalába került.

A 2015 decemberében meghalt Benkó Sándor családja 2016 januárjában jelentette be, hogy megszűnik a Benkó Dixieland Band, a tagok nem sokkal ezután Dixie Kings of Hungary néven folytatták. A Kossuth- és Liszt-díjjal elismert klarinétos, Benkó Sándor 1957-ben alapította zenekarát, amely a következő évtizedekben

a világ az egyik legjobb dixieland együttese lett.

Több mint 100 lemezük jelent meg, mintegy 1800 felvételt készítettek, több mint 10 ezer koncertet adtak, számos világsztárral dolgoztak együtt, köztük volt Milt Jackson, Freddie Hubbard, Buddy Tate, Joe Muranyi, Eddy Davis, Albert Nicholas. A csapat a magyarországi kitüntetések mellett számos nemzetközi díjat nyert.