A Nemzeti Múzeum is ott van az év európai múzeuma díj jelöltjei között

2019.05.23. 10:20

Az év európai múzeuma díj idei 40 jelöltjei között szerepel a Magyar Nemzeti Múzeum Málenkij Robot Emlékhelye. 

Idén 40 európai kiállítóhelyet jelöltek Az év európai múzeuma díjra, és köztük van a Magyar Nemzeti Múzeum Málenkij Robot emlékhelye is. A díjat 1977-ben alapították, és legfontosabb célja, hogy a múzeumok innovatív, a társadalom javát szolgáló projektjeire hívja fel a figyelmet. A szakmai megmérettetés természetesen arra is lehetőséget nyújt, hogy a különböző országok múzeumai megismerjék egymás kezdeményezéseit.

Az éves díjkiosztó ünnepség hagyományosan egy háromnapos konferencia programjába ágyazódik be, aminek szerdától Szarajevó ad otthont ebben az évben. A versenyen több 100 jelentkező közül 40 nominált intézmény várja a zsűri döntését. A magyar indulót, A pokol bugyrai. Málenkij robot - Kényszermunka a Szovjetunióban című állandó kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeum 2017-ben nyitotta meg a ferencvárosi pályaudvar mellett található egykori légoltalmi óvóhelyen. A tárlat annak a több százezer magyar állampolgároknak állít emléket, akiket a Vörös Hadsereg a második világháború után tömegesen kényszermunkára hurcolt a Szovjetunióba

A Magyar Nemzeti Múzeum az MTI-hez eljuttatott kommünikéje szerint az idei versenynek egyaránt esélyese a tamperei Mumin Múzeum, a billundi Lego Ház vagy a nemrég megújult bécsi Világmúzeum. A döntősök között szerepel többek között a frankfurti Történeti Múzeum, a brüsszeli Európai Történelem Háza, a krasznojarszki Múzeum Központ, a Brit Motor Múzeum és a berni Kommunikáció Múzeuma is.

további tartalmak a rovatból