Az eredeti Jacksons tarolja le a Balatont nyáron

Paloznaki Jazzpiknik
Vágólapra másolva!
A Jacksons mellett a '80-as évek slágergyárosa, Rick Astley is az egyik sztrávendége lesz az idei Paloznaki Jazzpikniknek augusztus 1-3. között, csakúgy mint a 30 éve indult, acid jazzben úttörőnek számító, műfajt teremtő The Brand New Heavies.
Vágólapra másolva!

A nyitó nap kétség kívül legfontosabb eseménye a Jackson fivérek fellépése. A formáció 2018-ban ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját. Anno a '60-as évek vége felé az öt Jackson fiú - Jackie, Tito, Jermaine, Marlon és Michael - Jackson 5 név alatt indult. Az USA-ban pillanatok alatt híresek lettek, de nemcsak a rövid idő alatt legyártott 4 toplista vezető sláger, hanem hihetetlenül eredeti koreográfiát bemutató színpadi mozgáskultúrájuk miatt.

Korábban ugyanis még senkinek sem sikerült 4 debütáló kislemezzel rögtön a Billboard zenei magazin 100-as listájának a csúcsára ugrani.

A Motown kiadó gondozásában megjelent toplistás kislemezek sorát az I Want You Back nyitotta és ezt nem sokkal később követte az ABC, a The Love You Save és az I'll Be There.

Egész pályafutásuk során sikeresek maradtak, amit jól bizonyít, hogy összesen 17 daluk került fel a Top40-es listákra és a nevük alatt eladott - csak a Motownnál megjelentetett - zenei hordozók értéke elérte a 200 millió dollárt.

A The Jacksons 2019-es felállása Forrás: Paloznaki JazzPiknik

1976-ban aztán kiadót váltottak, és mivel Jermaine nem tartott velük, bevették Randy nevű testvérüket. 1981-ig öt sikeralbumot jelentettek meg, amelyekről olyan világslágerek sorjáztak, mint az Enjoy Yourself, a Blame It On The Boogie, a Shake Your Body (Down to the Ground). Mindezt két év múlva, 1983-ban, megfejelte Victory című albumuk, amelyről a Mick Jaggerrel közösen énekelt sláger, a State of Shock, megint felugrott a Billboard Top100-as listájának 3. helyére. Egy évre rá pedig elindult a testvérek részvételével a Victory koncertkörút, amely az addigi legnagyobb bevételt generáló turnéprodukció lett az Egyesült Államokban.

A The Jacksons előtt a Peet Project kezd az első napon a nagyszínpadon. A huszonéves fiatalok alkotta csapat az egyik legtehetségesebbnek tartott, immár nemzetközileg is elismert fiatal hazai zenekar. Táncolható, feszes ritmusok, pop, funky és jazz, vagyis élő hangszereken a dallamos és energikus zene jellemzi őket.

Funkba oltott acid jazz

Az új stílus egyik úttörő zenekara volt a '80-as években

a The Brand New Heavies, amely a Jazzpiknik második napjának húzóneve lesz.

Persze nem ezen a néven játszottak eleinte instrumentális jazzt, csak az évtized vége felé vették fel mostani nevüket, amikor első lemezük kiadójával szerződtek. Az áttörést 1994-es Brothes Sister, majd az 1997-es Shelter nagylemezük jelentette, hiszen mindkettő bekormányozta magát a brit albumlisták első 5 helyének egyikére. És persze ki ne emlékezne még a '94-es nagy slágerükre, a Dream on Dreamerre?

A The Brand New Heavies 2019 februári londoni fellépése Forrás: Getty Images/Tabatha Fireman

A The Brand New Heavies felvezető produkciója Little G Weevil fellépése lesz.

A '80-as évek világsztárja, aki 27 évesen nyugdíjba ment

Nem kell találgatni, Rick Astley-ről van szó, akit a Jazzpiknik zárónapján láthatunk majd. A fiatalembert FBI nevű zenekarával egy vidéki klubban látta, hallotta a '80-as évek futószalag slágereit gyártó szerzőhármas, a Stock Aitken Waterman egyik tagja és azonnal leszerződtette.

Közös munkájuk első eredménye az 1987 augusztusában kislemezen megjelent Never Gonna Give You Up volt,

amely azonnal brit listák élén landolt. Astley gazdag, különleges énekstílusa remekül passzolt a korszak zenei izléséhez és elvárásaihoz. Nem véletlen, hogy megjelenése után - egy éven belül - már 24 ország sikerlistáit vezette heteken át.

A második bombát ugyanazon év októberében dobták le és ez a Whenever You Need Somebody volt. Hasonlóan tartolt, mint elődje. A kegyelemdöfés pedig novemberben érkezett, amikor a hasonló nevű Rick Astley album a boltokba került. Rövid idő alatt 15 millió darabot adtak el belőle világszerte. Kislemezek és egy újabb sikeres nagylemez jellemezte a következő két évet,

ám időközben Astley kapcsolata megromlott a zenei médiával.

A brit könnyűzenei élet akkori megmondóemberei ugyanis állandóan azzal piszkálták a sikeres énekest, hogy önállótlan, gyakorlatilag a Stock Aitken Waterman szerzőcsapat bábja, saját teljesítménye nulla. Astley egy ideig cáfolta az állításokat, hiszen nagylemezeire több saját szerzeménye is felkerült, de érveivel nem jutott el rajongóihoz. Végül 1990-ben otthagyta a slágergyárat és kevésbé sikeres önálló próbálkozásokba kezdett, majd annak kudarcát látva - 1993-ban - nyugdíjazta magát 27 évesen.

Rick Astley koncertje 2017 januárjában Kaliforniában Forrás: AFP/2017 Getty Images/Steve Jennings

A kétezres évek közepén tért csak vissza és bár sikeres albumokat adott ki, illetve teltházas világturnékat csinált, de a '80-as évek másdok felére jellemző slágerzuhatagát nem tudta megismételni. Gyakorta szerepel TV műsorokban, vagy zenei rádiós programok házigazdája.

Astleyt egyébként a legendás szaxofonos Maceo Parker fellépése előzi meg. A muzsikus 50 éves pályafutása alatt a soul, a funk és a rythm and blues szinte minden klasszisával dolgozott.

Kisebb színpadok

A jazzpiknik nagyszínpados koncertjeit megelőzően, illetve azokkal párhuzamosan 3 kisebb helyszínen is lesznek fellépők. A hazai jazz, funk és soul szcéna mintegy két tucat tehetséges fiatal előadója és zenekarai váltják majd egymást. A teljes program pedig így néz ki:

Augusztus 1., csütörtök

Nagyszínpad
18:45 Peet Project
21:00 The Jacksons

Audi Jazz Stage
17:30 Écska &Hubs
20:00 Acoustic Cuts
23:00 Gabo Acoustique

Tattinger Jazz és Pezsgőbár
19:00 Postmodern Songbook
22:00 Szilárd Piano Projekt

Augusztus 2., péntek

Nagyszínpad
18:15 Little G Weevil
20:30 The Brand New Heavies
23:00 Silhouette&Vinx

Fábián Juli Színpad
17:30 Arcadenoe
19:30 Véczi Eszter Quartet
21:30 Rafael
23:45 Singas Projekt

Audi Jazz Stage
18:15 Veraszívem
20:30 Apey
23:00 Four Seasons

Tattinger Jazz és Pezsgőbár
16:30 Haraszti Ádám Projekt
19:00 Horváth „Tojás" Gábor Trió
22:00 Judie Jay Quartet

Augusztus 3., szombat

Nagyszínpad
17:30 Zolbert
19:15 Maceo Parker
21:30 Rick Astley
23:30 Adani&Wolf

Fábián Juli Színpad
19:15 Balázsovits Edit & Nő Comment
21:15 Nunky Bay Starship
23:30 Myrtill és a Swinguistique

Audi Jazz Stage
18:00 Hangácsi Márton
20:30 Szervezés Alatt
23:00 Gero Live Act

Tattinger Jazz és Pezsgőbár
16:30 Antal Gábor Trio
19:30 Soma Mamagésa Vanavan Trio
22:15 Király Martina Trio