Koncertet rendeznek a táncházmozgalom elindítójának tiszteletére

2019.05.27. 10:39

Halmos Béla emlékére rendez koncertet a Hagyományok Háza június 4-én. A táncházmozgalom egyik elindítója, első prímása idén lenne 73 éves.

Idén lenne 73 éves a Széchenyi-díjas népzenekutató, előadóművész, Halmos Béla, akinek emlékére koncertet rendez a Hagyományok Háza június 4-én. A koncerten fellépnek a táncházmozgalom egyik elindítójának és első prímásának egykori zenésztársai, tanítványai, valamint két Halmos Béla-vándorhegedűs előadó. Az est során levetítik a Halmos Béláról szóló filmet is. 

A közreműködők között lesz Sebő Ferenc, Csoóri Sándor és fiai, Vizeli Balázs, Fábián Éva, Lipták Dániel, Horsa István, a Borfolk zenekar, a Varsányi Zenekar és a Boglya együttes. Halmos Béla eredeti gyűjtéseket végző és feldolgozó folklórgyűjtőként, valamint a városi revival mozgalom irányítójaként egyaránt szerteágazó tevékenységet folytatott. A Sebő, majd a Kalamajka együttes prímása, évekig a Zenetudományi Intézet munkatársa, a Táncház Egyesület tiszteletbeli elnöke, az Országos Táncháztalálkozó elindítója, a Táncház Archívum létrehozója, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének egyik alapítója és tanára volt.

Liszt Ferenc téri Könyvklub, az első budapesti táncház 1972. május 6-án. Sebő Ferenc és Halmos BélaForrás: Fortepan / Szalay Sándor

Hagyatékában szervesen összefüggnek a népzenekutatással, azaz a tudományos munkával a mozgalmi szervező, valamint oktatói tevékenységével kapcsolatos dokumentumok. A Nemzeti Kulturális Alap keretében működő Halmos Béla Program a hazai népzenészek támogatására jött létre. Az emlékkoncert szervezésében az alapvető koncepció a Kárpát-medence valamennyi tájegységének megjelenítése volt, hiszen a táncházmozgalom kezdete nem csak Erdélyhez köthető. A koncertet ingyenes táncház követi a Hagyományok Háza Halmos Béla termében, ahol a Borfolk zenekar muzsikál majd.

további tartalmak a rovatból