Harmadszor, a tervek szerint utoljára rendezik meg a Volt egyszer egy Ifipark című koncertsorozatot a budai Várkert Bazárban. Június 23-tól szeptember 21-ig az Ivan and the Parazol, Kovács Kati, az Edda Művek, Zséda, az Ős-Bikini, Deák Bill Gyula és a Piramis lépnek fel.

Idén nyáron rendezik meg utoljára a Volt egyszer egy Ifipark elnevezésű koncertsorozatot a budai Várkert Bazárban, az egykori Budai Ifjúsági Parkban. Az idei koncertek június 23-ától szeptember 21-éig lesznek. Az elmúlt két évben több mint tízezer ember volt kíváncsi a koncertsorozatra a Várkert Bazár Öntőház udvarán, valamennyi este telt házas volt. Eddig a legendák, a Budai Ifjúsági Park egykori fellépői játszottak, és idén már újítás lesz, hogy mellettük az új generáció tagjai is bemutatkoznak. Az Ifipark 1961-ben nyílt és 1984-ig működött, a magyar rockzene születésének egyik bölcsője volt; a helyén épült néhány évvel ezelőtt a Várkert Bazár. A tervek szerint a koncertsorozaton a jövőben az újabb generáció képviselői fognak fellépni.

A zenekarok képviselői a keddi sajtótájékoztatónForrás: Kárász

Az idei koncertsorozat első fellépője június 23-án az Ivan & the Parazol lesz, az est vendége pedig Tátrai Tibor lesz. Balla Máté, az együttes gitárosa a keddi sajtótájékoztatón azt mondta, bár a rockzenét már egy ideje temetni szokták, a mai fiatalok tovább viszik a műfaj lángját.A július 5-én fellépő Kovács Kati azt mondta, hatalmas dolog volt a hatvanas-hetvenes években az Ifiparkban fellépni, és számára, aki vidékről, Egerből került a fővárosba, a helyszín maga volt Budapest. „Jó most is idejönni, és elmondhatom, hogy minket, régi előadókat a slágerek tartanak életben. Először az Omegával, majd a Metróval és az Illéssel, tehát mindhárom korszakos zenekarral koncerteztünk itt”.

Az Edda Művek frontembere, Pataky Attila direkt azt a bőrdzsekit húzta fel a sajtótájékoztatóra, amit 1976-ban vásárolt óriási összegért, és valószínűleg a zenekar július 12-ei koncertjén is rajta lesz. „1979-ben léptünk itt fel először, aznap Piramis-koncert volt a Kisstadionban, így csak 176 néző volt. De a második ifiparkos bulink már telt házas volt, aztán mi játszottunk akkor is, amikor 1980-ban koncert közben leomlott a fal, és utána egy időre be kellett zárni a helyet” – mondta Pataky Attila. Az Eddában 1985 óta billentyűző Gömöry Zsolt pedig arról beszélt, hogy ott volt a közönség soraiban az első, 1979-es Edda-koncerten, három évvel később pedig már a Piramissal léphetett itt fel.

Ez az ember 64 évesen is felfalja a színpadot

A Várkert bazár Volt egyszer egy Ifipark elnevezésű koncertsorozata csütörtökön indult egy Piramis évek-fellépéssel. Ez az a Piramis-utódzenekar, amelyben Révész Sándor mellett Závodi János képviseli az eredeti felállást. A másik ilyen együttes továbbra is Piramis néven fut, abban ugyancsak játszik Závodi, mellette pedig ott van még Gallai Péter és Köves Miklós a klasszikus formációból.

A rendezvénysorozat záróeseményén, szeptember 21-én a színpadra lépő PiramisA nagy buli 2.0 címmel ad műsort, miután a csapat szinte napra pontosan 40 évvel ezelőtt az Ifiparkban rögzítette legendás koncertlemezét, A nagy bulit. Köves Miklós dobos elmondta, hogy játszottak itt korábban is, például 1978 karácsonya előtt egy nappal a hidegben, még hógolyózás is volt. „Most eljátsszuk a 40 évvel ezelőtti koncert dalait, valamint az 1981-es lemez, az Erotika néhány dalát is. Néző voltam én is az 1978-1979-es Piramis-koncerteken és minden vágyam volt, hogy egyszer köztük lehessek a színpadon” - ezt már Nyemcsók János "Csoki" mondta, aki tíz éve a Piramis énekese.

37 évet kellett várni erre a koncertre

37 éve nem álltak így a színpadon. Nem csoda, hogy a közönség kiéhezve várta a 40 éve alapított, mondhatni tiszavirág életű Dinamit együttes eredeti felállásának koncertjét. A buli legjobban várt szereplője Vikidál Gyula volt, akit óriási szeretettel fogadtak, és aki meg is hálálta azt. 71 évesen is mindent belerakott a kétórás koncertbe.

A július 26-án az Öntőház udvar színpadára lépő Zséda pedig azt ígérte, hogy keményen szólnak majd a dalai Budapest egyik legszebb koncerthelyszínén. Estjén vendégként ott lesz Horváth Charlie is, aki a hatvanas-hetvenes években szintén sokat játszott az Ifiparkban. A mostai koncertsorozat egyik legérdekesebb eseményének ígérkezik, hogy szeptember 12-én újra koncertet ad az Ős-Bikini: az 1982-től 1985-ig működött alternatív punkrock formáció öt eredeti tagja (Nagy Feró - ének; Vedres József - gitár; Szűcs Antal Gábor - gitár; Németh Alajos - basszusgitár; Németh Gábor - dob) 1983 óta nem adott így együtt koncertet. „Korábban nem volt igazán igény arra, hogy így öten újra összeálljunk, miközben Feró azért játssza az Ős-Bikini-dalokat a Beatricével. Volt néhány nagyobb buli is, de az eredeti formációban nem, és azért is örülök a mostani alkalomnak, mert mindkét lemezt, amit csináltunk, a Hova lett... és a XX. századi híradó címűt be szokták választani minden idők legjobb hazai lemezei közé” – mondta Németh Alajos. Nagy Feró azt mondta, egy ilyen koncert előkészítése nagyon sok munkával jár, és mindannyian elfoglaltak. Ki kell találnunk, hogy szellemiségében ugyanaz történjen a színpadon, ami csaknem negyven évvel ezelőtt. Jövőre talán lesz egy nagykoncertünk is.

Szintén fellép a Várkert Bazárban Deák Bill Gyula. Szeptember 13-án legjobb számaiból válogat, elhangzik például a Rossz vér, a Hosszú lábú asszony, a Kőbánya blues meg az István, a király két dala is. „Anno az Ifiparkban Orszáczky Jackie-vel, Radics Bélával, a P. Mobillal, a Minivel is énekeltem meg persze a Hobo Blues Banddel” – mondta Bill kapitány a sajtótájékoztatón. Az idei program fellépői:

  • 2019. június 23.: Ivan and the Parazol, vendég: Tátrai Tibor
  • 2019. július 5.: Kovács Kati koncert
  • 2019. július 12.: EDDA Művek (Előzenekar: Pataky Művek)
  • 2019. július 26.: Zséda, vendég: Horváth Charlie
  • 2019. szeptember 12.: Ős-Bikini
  • 2019. szeptember 13.: Deák Bill Gyula
  • 2019. szeptember 21.: Piramis - A nagy buli 2.0