A nagy mesemondó: Berecz András - videó

Berecz András népzenész, mesemondó
Fotó: Dudás Szabolcs
2014.11.19.
Berecz András népzenész, mesemondó Fotó: Dudás Szabolcs 2014.11.19.
Vágólapra másolva!
Az Isten bolondjai című előadásában régi csíksomlyói búcsúkról, találkozásokról és kalandokról mesél Berecz András, Kossuth-díjas énekes, mesemondó, népmesegyűjtő, előadóművész Ferenc Pápa csíksomlyói látogatására készített három ingyenes előadásában június 1-én, 2-án és 3-án Csíkszeredában. Felidézi a Nemzeti Színház Csíksomlyói passió című előadását is, amely tavaly nagyszabású szabadtéri produkció keretében volt látható a Csíksomlyói Nyeregben. Ebben Berecz András a Vándort alakította. 
Vágólapra másolva!

„Megtanultunk mi a lapockánkkal is figyelni. Éreztük, hogy most valaki nem úgy néz, mint ahogyan a búcsúban illik" – mondta Berecz András az Origónak, amikor arról beszélt, milyen volt a nyolcvanas évek elején meséket, régi történeteket gyűjteni Erdélyben. „A búcsúban több volt a megfigyelő, mint a búcsús. Népdalokat is úgy hoztunk át a határon, hogy a kazettát olajos rongyba vagy büdös zoknik közé rejtettük, mert a népdalgyűjtés nemkívánatos tevékenység volt. Azt mondták, román nemzeti kincs a népdal, amit hazahozok. Elfogtak, s 8 órát át beszélgettünk, én bizonyítottam, hogy csak a tűlevelű fák érdekelnek. Ők mondták, hogy rám van írva, hogy népdalokért és történetekért jövök."– mesélte Berecz András. Egyebek mellett erről, különleges találkozásokról, érdekes emberekről – ahogyan a mesemondó említette: Isten bolondjairól – is mesél majd az ingyenes előadásain, és felidézi a Nemzeti Színház Csíksomlyói passió című előadását is, amely tavaly nagyszabású szabadtéri produkció keretében volt látható a Csíksomlyói Nyeregben. Ebben Berecz András a Vándort alakította.

Az ingyenes előadásról, történetekről, mesékről, és a Csíksomlyói passióról beszélgettünk Berecz Andrással.

Június 1-én a Hargita Megyei Tanács Amfiteátrumában fél hattól, június 2-án és 3-án szintén fél hattól a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium dísztermében lesz Berecz András Isten bolondjai című előadása. Az előadások ingyenesek, de regisztráció szükséges az [email protected] címen.