Ritkán hallható darabot adnak elő az Opera fesztiválján

Opera
Edgar
Vágólapra másolva!
Világszerte ritkán hallható darabot ad elő a Magyar Állami Operaház június 1-én a kőbányai Eiffel Műhelyházban.
Vágólapra másolva!

Az Edgar Alfred de Musset 19. századi francia drámaíró kevéssé ismert La Coupe et les lèvres című verses színpadi műve nyomán dolgozza fel egy középkori flandriai falu történetét, ahol a címszereplő két beszédes nevű ifjú hölgy, a tisztaéletű és őt őszintén szerető Fidelia és a kívülálló, vad, tüzes Tigrana iránti vonzalma között őrlődik. A megbotránkozó közösség haragját maga mögött hagyva Edgar és Tigrana először távoznak a faluból, majd

a férfi a dekadens élettől megcsömörlötten katonának áll,

hogy később ravatala mellett derüljön fény arra, ki maradt igazán a végsőkig hűséges az elhunythoz.

A Tannhäuser-ből és a Carmen-ből is ihletet merítő, kevésbé sikerült librettó is okozhatta, hogy bemutatásakor a közönség nem fogadta lelkesen a darabot, és az a későbbi átdolgozások után sem lett a nemzetközi operarepertoár része. Ezzel együtt a mű már az érett Puccini több szerzői stílusjegyét is magán viseli, egyes elemei a Toscá-ban is visszacsengenek, a darab gyászindulóját pedig a zeneszerző halálakor az életmű sikeréhez nagyban hozzájáruló karmester, Toscanini vezényelte.

Jelenet az Edgar-ból Forrás: Berecz Valter

A berlini Hanns Eisler Zeneművészeti Főiskolán frissen végzett Tulassay Ádám első kőszínházi rendezésében az eredeti közeget átértelmezve kívánta megtalálni az opera ma is érvényes lényegét. „Ez egy olyan férfi története, aki

Amikor elmegy onnan, rászakad a szabadság, amivel nem nagyon tud mit kezdeni, mert a szabadság felelősséggel is jár. Ezt viseli nehezen, és ezért próbál visszatérni az előző életébe” – mondta Tulassay Ádám. A modern látványvilághoz Cziegler Balázs díszletei és Szelei Mónika jelmezei járulnak hozzá.

Csodálatos képeken az Eiffel Műhelyház - fotók

Lassan belakhatóvá és játszhatóvá válik az Eiffel Műhelyház.

A kőbányai Eiffel Műhelyházban 2019. június 1-én és 6-án látható Edgar címszerepét a Hector Lopez Mendoza énekli, a további szerepekben Balga Gabriella (Tigrana), Fodor Beatrix (Fidelia), Haja Zsolt (Frank) és Kovács István (Gualtiero) hallhatók. Az Opera Zenekarát, Énekkarát és Gyermekkarát a két estén Szennai Kálmán vezényli.