Ifj. Harangozó Gyula Diótörője lesz karácsonykor az Operettszínházban

ifj. Harangozó Gyula koreográfus
Budapest, 2018. november 23. Ifjabb Harangozó Gyula Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, rendező a Hogy volt?! című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 3-as stúdiójában. A műsorban a meghívott vendégek Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus munkásságát és pályáját elevenítik fel. MTVA Fotó: Zih Zsolt
Vágólapra másolva!
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Magyar Táncművészeti Egyetem és a Budapesti Operettszínház, az idei legnagyobb közös vállalkozás a Diótörő színpadra állítása lesz karácsonykor. A koreográfus a budapesti és a bécsi Operaház volt balettigazgatója, ifj. Harangozó Gyula.
Vágólapra másolva!

A megállapodás célja közös előadások, művészeti projektek, szakmai programok megvalósítása, az egyetemi képzések személyi és tárgyi feltételeinek biztosítása, pályázatokon való közös részvétel és információcsere.

A közösen színpadra állított Diótörő előadássorozata december 20-án indul,

és az egyetem körülbelül 50 diákja vesz részt benne. A rendező-koreográfus ifj. Harangozó Gyula, a világhírű táncművész lesz, aki a Bécsi Operában korábban sikerrel játszott Diótörő-rendezése alapján új, látványos előadást készít. Ifj. Harangozó Gyula korábban a Magyar Állami Operaház és a Wiener Staatsoper balettigazgatója volt.

Ifjabb Harangozó Gyula Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, rendező Forrás: MTI/Zih Zsolt

Az együttműködésről szóló, csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a megállapodásnak köszönhetően az idei balettművész-vizsgaelőadás is az Operettszínházban lesz látható június 29-én. Az idei tanévben

12 lány és 8 fiú végez az intézmény klasszikus balett művészképző szakirányán.

Szakály György Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, egyetemi tanár Forrás: MTI/Zih Zsolt

Évfolyamvezető balettmestereik, Szakály György egyetemi tanár, Kossuth-díjas balettművész és Barna Mónika főiskolai docens azt mondták, először lesz látható Magyarországon a vizsgakoncert részeként Pugni-Petipa Esmeralda című darabja, amelyet szvitszerűen állítottak színpadra. Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója a stratégiai együttműködésről azt mondta: azért is fontos, mert az operettszínháznak szüksége van utánpótlásra, a növendékeknek pedig jövőképre. Az Operettszínház új balettigazgatója a kiváló balettművész, Apáti Bence.

Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója Forrás: Gordon Eszter

Bolvári-Takács Gábor, az MTE rektora pedig azt mondta, hogy az elmúlt években megtorpant az együttműködés az MTE és a Magyar Állami Operaház között, jelenleg azonban folynak a tárgyalások a jövőbeni együttműködésről. A rektor azt is mondta, hogy már megállapodást kötöttek arról, hogy

2020 nyarán az Erkel Színházban tartják az egyetem nyilvános színpadi vizsgaelőadását.

Körvonalazódik a megállapodás további hat területen: a szakmai gyakorlat, a főpróbák és az előadások látogatása, a hallgatók ösztöndíjas lehetősége, az oktatási együttműködés, a kettős foglalkoztatási jogviszony engedélyezése, a táncszakmai programok és a közös kiadványok megvalósítása terén. Az alapelveket rögzítették, a továbbiakban a részletek tisztázására van szükség – mondta a rektor.

Apáti Bence táncművész, a Budapesti Operettszínház balettigazgatója Fotó: Csudai Sándor - Origo

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy az egyetem utánpótlás-nevelő Előkészítő Balett Stúdiót indít szeptembertől 4-11 évesek számára. Az új oktatási program három korosztályra bontja a képzést: 4-6, 7-8 és 9-11 éveseknek szerveznek csoportokat. A program szakmai felügyelője Macher Szilárd intézetigazgató, egyetemi tanár, szakmai vezetője Szitt Melinda balettmester, aki elmondta, hogy a képzési program célja a gyerekek bevezetése a tánc világába, a mozgásra nevelés, és a legalkalmasabbak professzionális művészképzésre való irányítása.