Ősszel adják át a felújított kaposvári színházat, díszévad következik

Fülöp Péter, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazatója
Vágólapra másolva!
„Ha egy színházat újra nyitunk, az mindig különös esemény a teátrum életében. Ezért is nevezzük díszévadnak a következő szezont. Egy színház életében 25-30 évente van ilyen" – mondta Fülöp Péter, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója az Origónak. Őszre elkészül a teljesen felújított-átépített színház, és már ott kezdi az új szezont a somogyi teátrum. A nagyszínpad első bemutatója egy Csiky Gergely-darab lesz, amelyet Vidnyánszky Attila rendez majd, de lesz operett, nagy klasszikusok, vígjáték, komédia, családi- és ifjúsági musical is. Interjú Fülöp Péterrel.
Vágólapra másolva!

Hatalmas beruházások zajlanak a városban: teljesen megújul a kaposvári Csiky Gergely Színház is. Mikor kezdődött a beruházás, és mikor adják át a teljesen felújított teátrumot?

Izgalmas évek állnak mögöttünk. Magam 2015 óta szolgálok a színházban. Rátóti Zoltán, korábbi színigazgató hívására szerződtem gazdasági igazgatónak. 2016-ban Rátóti igazgató úr az ötödik gyermekük érkezése okán felmentését kérte Kaposvár polgármesterétől. Szita Károly akkor azt kérte, vállaljam átmenetileg a színház vezetését. Aztán végül tavaly öt évre bizalmat szavazott nekem és ennek a konstrukciónak a képviselőtestület, amely egy menedzserigazgató-művészeti vezető konstrukció.

Fülöp Péter, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója fotó: Talán Csaba

Olt Tamás színész-rendező állt mellém, jelenleg vele együtt vezetjük a színházat. 2015-ben járt Orbán Viktor miniszterelnök úr Kaposváron, és akkor állapodtak meg a város polgármesterével arról, hogy a Kormány biztosítja a forrást a teátrum teljes átépítéséhez. A műemléki házig mindent visszabontottunk. A szecessziós épületrész 1911-ben épült. Alá építünk egy új szintet, ott lesz egy fogadótér. Ami pedig 1955-ben és a nyolcvanas években épült az eredeti színházépülethez, azt teljesen lebontottuk, és egy 21. századi épületrész kerül a helyére. A mínusz második emeletről indulunk – ahová az új kamaraszínpadunk került – és négy emeletet építünk rá. A teljes raktárkapacitásunkat, az öltözőket, a színházat kiszolgáló tárakat és az adminisztrációt is itt helyeztük el. Az 1911-es házat, amely anno nyári színháznak épült, az eredeti állapotában állítjuk vissza, még a terrakotta színét is visszakapja. Természetesen a házat hőszigeteléssel látjuk el, lift és klímatechnika is lesz, és teljesen megújul a hang-, a fény- és a színpadtechnika, lesz ajándékbolt, művészkávézó is. Egy rendezvényen néhány hete azt mondtam Budapesten, a Tüske csarnokban, hogy a tervezéskor Rolls Royce-t álmodtunk, de végül egy erős és jól felszerelt Skodánk lesz, és ugye azért pl. egy Skoda Superbbel is nagyon jó teljesítményt el lehet érni. Azt szeretnénk, ha a színház a 2020-as évek elején eljutna odáig, hogy újra úgy beszélnek róla, mint évtizedekkel ezelőtt, a „nagy kaposvári időszakban", amikor az ország egyik legjelentősebb színháza volt. Az az álmunk, hogy mindenki lássa: itt sok minden másként történik, mint máshol.

Fülöp Péter, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója fotó: Talán Csaba

Mennyire lehet a mai színházi világot összehasonlítani a hetvenes-nyolcvanas évek kaposvári színházi éveivel?

Ez nem könnyű, természetesen. Egyszerre előny és felelősség is, hogy valaha ez a színház volt az ország vezető teátruma. A legsikeresebb színház volt Magyarországon. Azóta azonban eltelt több mint harminc év. Megváltozott szinte minden, a politikai, társadalmi, szociológiai és színházművészeti környezet is. Ráadásul most – az építkezés ideje alatt – átmeneti időszakot élünk. Ideiglenes játszóhelyen működünk, és nagy büszkeségemre nem esett szét a társulat ezalatt az idő alatt. Sőt, mondhatom, hogy megerősödtünk. A színház gazdaságilag is stabil maradt. Természetesen volt egy bizonyos nézőszámvesztésünk, hiszen egy 30 százalékkal kisebb nézőtéren működünk, nincs zsinórpadlás, sem zenekari árok, hiszen egy művelődési házban játsszuk az előadásainkat, amelynek teljesen más lehetőségei vannak. Ugyanakkor a színészeink hozzászoktak ahhoz, hogy különböző – nehezebb – körülmények között is fellépjenek. Nagy hangsúlyt fektettünk ugyanis korábban is arra, hogy székhelyen kívül is játsszunk, „tájoljunk". Csaknem 30 előadásunk volt ebben az évadban vidéken, és a célunk az, hogy 2020-ban és azt követően elérjük az ötvenet.

Ősztől már a teljesen felújított színházban kezdődik az évad?

Abban bízunk, hogy október 23-án Vidnyánszky Attila rendezésében Csiky Gergely Buborékok című darabját bemutatjuk a megújult színházban. Ez több dolog miatt is izgalmas. Tudja, az 1911-es és 1955-ös év nagyon fontos dátum a színház életében. 1911-ben adták át a házat, és 1955-ben alakult az állandó társulat. Mind a két alkalommal operett-előadás nyitotta meg az évadot. Próbáltam rávenni Vidnyánszky Attilát, hogy rendezzen operettet, ám végül Olt Tamással Csiky Gergely Buborékok című darabjában egyeztek meg a főigazgató úrral. Ez azért is megtisztelő számunkra, mert Vidnyánszky Attila nem szokta szezonban elhagyni a Nemzeti Színházat, és velünk most kivételt tett. Természetesen más kötődése is van a városhoz, hiszen az egyetemen ő a rektorhelyettes. Talán ez is fontos szempont volt, amikor elvállalta a darab rendezését.

fotó: Talán Csaba

Díszévad lesz a 2019/2020-as szezon. Mi alapján válogatták össze a repertoárt?

Ha egy színházat újra nyitunk, az mindig különös esemény a teátrum életében. Ezért is nevezzük díszévadnak a következő szezont. Egy színház életében 25-30 évente van ilyen. Szerettük volna ezt az évadot nemcsak kínálatában, hanem kommunikációjában is kicsit feljebb emelni.

Klasszikus népszínházi kínálatot szeretnénk megvalósítani. Szerepet kap benne kortárs magyar darab, operett, zenész színházi produkció, vígjáték, komédia és klasszikusok is.

Ahogyan már említettem, az első bemutatónk a nagyszínpadon Csiky Gergely Buborékok című darabja lesz Vidnyánszky Attila rendezésében. Ezután Peter Stone: Sugar – Van, aki forrón szereti című előadását láthatja a közönség. A darabot Verebes István rendezi majd. Ezt követi Csehov Cseresznyéskertje, amelyet David Doiasvili rendez. Végül Kálmán Imre Csárdáskirálynőjét mutatjuk be Keresztes Attila rendezésében. Amikor a népszínházi struktúráról beszélünk, Kálmán Imrének benne kell lennie a repertoárban. Kaposváron nagyon szeretik az operettet. Utoljára 2015-ben volt saját operettbemutatónk, a Luxemburg grófja. Óriási siker volt. Míg más darabok huszonpár előadást élnek meg, ezt közel harmincszor játszottuk. A kamaradarabok közül lesz Tolsztoj-, Dumas- és Tasnádi István-darab, ezenkívül nagy hangsúlyt fektetünk a gyermek- és ifjúsági bemutatókra is. Itt A padlás című családi musicallel kezdtünk. Bergendi Barnabás rendezi majd. Ő most végez a kaposvári egyetemen, Eperjes Károly osztályában. Nem ismeretlen számunkra, hiszen egy alapítványi programunkban korábban ösztöndíjas volt, és a Részegek című darabot már színpadra állította. Olyan jó érzékkel nyúlt a műhöz, hogy a művészeti tanács úgy döntött, neki szavaz bizalmat ismét a musical megrendezésére. Természetesen a munkáját többen segítik majd: Kéri Kitty intézetigazgató tanárnő, Fándly Csaba színész-rendező és Váradi Szabolcs segédrendező kollégám. Olt Tamás rendezésében egy ősbemutatót is láthat majd a közönség, ez a Tüskevár lesz.
Fontosnak tartjuk, hogy nemzetközi színtéren is megmutassa magát a színház. Nemcsak a Kárpát-medencében, hanem a tengerentúlon is igyekszünk előadásokat tartani. 2018 nyara után idén tavasszal is voltunk Los Angelesben, ahol a helyi magyaroknak játszottunk. Egy hosszú távú program előkészítésén is dolgozunk, szeretnénk időről időre előadásokat eljuttatni a tengerentúlra. A napokban lett biztos, hogy ősszel Londonban is színpadra lépünk.

fotó: Talán Csaba

A színház ösztöndíjat hozott létre fiatal művészek számára, és karácsonyi jótékonysági gálát is elindított évekkel ezelőtt. Az idén is folytatódnak az ösztöndíjprogramok, és lesz gála is?

Azt gondolom, hogy a 21. századi színház szerepe, missziója túlmutat azon, hogy a klasszikus színházszerepben megragadjon. Kulturális centrumként üzemeltetjük a színházat.

Az alapítványunk ösztöndíjprogramját el tudtuk indítani, és nemcsak színész hallgatóknak, hanem más művészeti képzésben részt vevő hallgatók számára is.

Nagy öröm és büszkeség, hogy Schwajda direktor úr özvegye engedélyezte, hogy ettől az évtől Schwajda György Ösztöndíjprogramnak nevezzük. Korosztályban is nyitottunk: már alap- és középfokú művészeti iskolákban tanuló diákoknak is lehetőséget biztosítunk a pályázatra. Egy határon túli ösztöndíjasunk is van, aki egy nagyon tehetséges kárpátaljai zongorista kisfiú. Fontosnak tartjuk a művészetelméleti kutatások támogatását is – tavaly egy ösztöndíjasunk kutatóként nyert. A karácsonyi gála is folytatódik. A színház nem mehet el a társadalmi felelősségvállalás mellett.

2016-ban rendeztük meg először a jótékonysági gálát karácsonykor. 2018-ban már országossá terjesztettük. Sok színház csatlakozott hozzánk nagy örömünkre. Több ezer rászoruló gyermeknek tehettük szebbé a karácsonyát.

A jegyeket a gálára 200 forintért áruljuk, és egy üres ajándéktasakot kap mindenki. Arra kérjük a nézőket, hogy töltsék meg ajándékokkal – játékokkal, tartós élelmiszerekkel -, és hozzák el az előadásra. Ezenkívül létezik egy program, amelynek az a címe: vásárolj egy rászoruló gyereknek színházjegyet. Több mint 500 gyermeket tudtunk a nézői felajánlásoknak köszönhetően elhozni az előadásra. Olyan gyerekeket, akik életükben nem voltak még színházban.

Azt nyilatkozta egy helyen, hogy szeretnének létrehozni egy újfajta kaposvári csodát. Mit jelent ez pontosan?

Valóban ez a célunk, és hogy ez sikerül-e, a jövő dönti el. A színház sikerének egyik mérőszáma, hogy hány néző látogat el hozzánk.

Azt tűztük ki célul, hogy 2020 végére elérjük a 100 ezres nézőszámot.

A Keszthely-Siófok-Kaposvár háromszögben határozzuk meg az alapvető piacunkat. Ha elkészül a 67-es gyors út, az óriási segítség lesz. A környező településekről sokkal könnyebb lesz eljutni hozzánk. Folyamatosan nyitunk a társművészetek irányába is. Cirkusz, komolyzene, táncművészet, népzene, néptánc, képzőművészet, divat, iparművészet – be szeretnénk vonni ezeket a művészeti ágakat is. Úgy szeretnénk megszólítani a nézőket, amely egyedi, unikális. Most adtuk át például a Kaposvár Arénát. Polgármester úr minket kért fel a gála megrendezésére. Ámultak a nézők, amikor az artisták leereszkedtek a magasból. Igen, bevontuk a cirkuszművészetet a megnyitó gála programjába. Csoda volt. Az új színház műszaki felszereltsége számos olyan lehetőséget biztosít nekünk, amivel ki tudunk majd tűnni.

fotó: Talán Csaba

Lehet már a jövő évadra bérleteket vásárolni?

Az évadot néhány hete meghirdettük, jelenleg a bérletmegújítási időszak zajlik. 17 féle felnőtt bérlet közül választhatnak a nézőink. Június 15-ig a hűséges bérleteseink, akik az átmeneti időszakban is kitartottak mellettünk, kapják meg az elsőséget, hogy megváltsák a következő évadra a bérleteket, kiválasszák a helyüket a nézőtéren. Sokan szeretnének ott ülni, ahol azelőtt is ültek – vissza szeretnék kapni a régi helyüket. Június 15-e után megnyitjuk a lehetőséget mindenkinek, hogy megvásárolhassa a bérletét. Arra számítunk, hogy sokan jönnek majd – hiszen ez az új színház rengeteg embert vonz. Az fontos, hogy csökkent a színház befogadóképessége, hiszen a felújítás során a nézői komfort emelése lényeges szempont volt. Így a páholyok két férőhelyesek lettek a korábbi 3-4 fős helyett. A nézőtér meredeksége is változott. A sortávolság megnőtt, és jobban „fésűbe" tudjuk majd rakni a székeket. A rálátás a színpadra szinte minden helyről tökéletes lesz.

Mire a legbüszkébb, amióta a színház igazgatója?

Könnyebb lenne erre fél év múlva válaszolni, amikor elkészült a felújított teátrum. De az biztos, hogy rendkívül büszke vagyok arra, hogy vezethetem ezt a színházat. A legnagyobb alázattal és szakmai szeretettel, tudással felkészült csapattal végezzük a munkánkat. Örülök, hogy stabil, működőképes maradt a színház az átmeneti időszakban is. Ebben egyrészt nagy szerepe volt a polgármesternek is – amit ezúton is köszönök -, másrészt kellettek hozzá hűséges nézőink, harmadrészt és természetesen nem utolsósorban kollégáim. Régiós kulturális centrumot alakítunk ki a színházból, számos újdonsággal, érdekességgel és izgalmas programmal. Az elvégzett munkánkról pedig végső soron majd a jövőben mondanak értékítéletet.