Csíksomlyói passió az Esztergomi Bazilika előtt

2019.06.03. 18:48

Újra szabadtéren mutatja be a Nemzeti Színház a Csíksomlyói passió-t. A rendező Vidnyánszky Attila. Tavaly augusztusban több mint 25 ezer néző láthatta a darabot a csíksomlyói nyeregben, az összmagyarság zarándokhelyén. A csodálatos előadást a közszolgálati televízió élőben közvetítette – több százezer embernek. Az idén augusztus 19-én a Nemzeti Színház, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és az Esztergomi Várszínház együttműködésével az Esztergomi Bazilika előtt adják elő a Csíksomlyói passió-t – jelentették be a társulatok vezetői hétfőn a Vármúzeumban tartott sajtótájékoztatón.

Óriási sikerrel mutatta be tavaly augusztusban a csíksomlyói nyeregben a Nemzeti Színház, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, valamint helyi ének- és tánckarok közreműködésével a Csíksomlyói passió című darabot. Aki látta az előadást, azt mondta: életre szóló élmény volt.
Azóta a darabot a Nemzeti Színházban játsszák – ugyanolyan sikerrel.

Most bejelentették, hogy augusztus 19-én újra ünnepi fényében mutatja meg magát a Csíksomlyói passió a magyarság másik történelmi kultuszhelyén, az Esztergomi Bazilika előtt.

Csíksomlyói passió EsztergombanFotó: Mudra László - Origo

A darabot rendező Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója azt mondta: megtörténik az, amit három évvel ezelőtt megálmodtak.

Vidnyánszky Attila, a Csíksomlyói passió rendezője, a Nemzeti Színház igazgatója az Esztergomban tartott sajtótájékoztatónFotó: Mudra László - Origo

„Eleve úgy találtuk ki, hogy a színházban legyen repertoáron a Csíksomlyói passió, de vigyük ki szabadtérre is. Első állomásként Csíksomlyóra vittük a darabot, ahol 25 ezer ember látta. Mindannyiunknak életre szóló élmény volt – és reméljük, hogy tudtunk a közönségnek annyit adni az előadással, amennyit mi kaptunk a helytől és az ott élő emberektől.”

Csíksomlyói passió 2018 augusztusában a csíksomlyói nyeregbenForrás: MTI/Veres Nándor

A rendező hangsúlyozta, hogy az első magyarországi szabadtéri állomásként szintén kultikus helyszínt, az Esztergomi Bazilika előtti teret választották.
„Megtisztelő, hogy itt lehetünk” – mondta Vidnyánszky Attila. – A Csíksomlyói passió messze túlmutat egy színházi előadáson. Ez annál több. Az előadás célja, hogy a néző megélhesse a krisztusi hitet.”
Hangsúlyozta, hogy az előadás ingyenes, azért, hogy eljöhessen mindenki, aki érzi azt a láthatatlan köteléket, ami keresztény és magyar között van.

„A Nemzeti Színházban és az augusztus 19-én Esztergomban látható előadás mintájául szolgáló misztériumjátékoknak és a ferences iskoladrámáknak is a hitélmény megújítása volt az eredeti célja.”
Vidnyánszky Attila azt is elmondta, hogy a Csíksomlyói passió személyes történet mindenki számára. Ugyanakkor egy közösségi aktus is. 
„A közönség vagy eleve közösségként van jelen, vagy jó esetben azzá válik az előadás alatt.”

Fotó: Mudra László - Origo

Ahogyan a Berecz András által alakított Vándor – Pázmány Péter nyomán – mondja: „Kicsi madaraknak bátorságos oltalma vagyon, ha a ragadozó ürümadarak elől tövisbe bújnak, mi is azért Krisztus koronájába fészket rakjunk, ott éljünk, hogy minden veszedelmektől és kísértetektől megmaradjunk.”    A rendező az Origónak elmondta, hogy – ahogyan a csíksomlyói nyeregben – Esztergomban is három színpadon játsszák majd a darabot, de lesz két hatalmas kivetítő is, hogy mindenki jól láthassa az előadást.

Csíksomlyói passió Esztergomban – itt is három színpad leszFotó: Mudra László - Origo

Zsuráfszky Zoltán koreográfus, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője, a produkció társrendezője elmondta, hogy társulata mellett ezúttal is további anyaországi és felvidéki néptáncosok járulnak hozzá ahhoz, hogy a Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyház lépcsőjén a másnapi ünnep rangjához méltó előadásban legyen része a nézőnek.

Zsuráfszky Zoltán a Csíksomlyói passió esztergomi sajtótájékoztatójánFotó: Mudra László - Origo


„Budapestről, és a felvidéki Zselizből jönnek táncosok. Nemsokára elkezdődnek a próbák is” – mondta Zsuráfszky Zoltán az Origónak.

A tájékoztató előtt a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészei erdélyi táncokat mutattak be. 

Fotó: Mudra László - Origo

Schnell Ádám, aki Annás főpap szerepét játssza a Csíksomlyói passió-ban, azt mondta: a színházban is nagy élmény a darabban szerepelni, ugyanis mindenki érintett a történetben. Ő is így fogalmazott: a Csíksomlyói passió túlmutat egy színházi előadáson. 

Ez egy küldetés. A csíksomlyói jelenlét pedig megkoronázta ezt.

Schnell Ádám a Csíksomlyói passió esztergomi sajtótájékoztatójánFotó: Mudra László - Origo

Azt is mondta, hogy már nagyon várja az esztergomi előadást, és biztos abban, hogy mindenkinek – nézőknek és szereplőknek is egyaránt – ugyanolyan élményt nyújt majd, mint a tavalyi szabadtéri produkció.

Horányi László a Csíksomlyói passió esztergomi sajtótájékoztatójánFotó: Mudra László - Origo

Az Esztergomi Várszínház igazgatója, Horányi László azt mondta: „A Vidnyánszky Attila által rendezett Csíksomlyói passió a Nemzeti Színház és a Zsuráfszky Zoltán által vezetett Magyar Nemzeti Táncegyüttes közreműködésével mindannyiunk által vágyott ünnepet varázsol körénk.”
Hozzátette: a bazilika előtt bemutatott darabot a 2020-ban megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus felvezető előadásának szánják, „remélve, hogy a produkció segít megérteni a Krisztus által bemutatott utolsó vacsora áldozatának lényegét, megismertetve és megszerettetve az emberekkel az Eucharisztiában jelenlévő Krisztust”.

Vidnyánszky Attila és Romanek Etelka a Csíksomlyói Passió esztergomi sajtótájékoztatójánFotó: Mudra László - Origo

Romanek Etelka, Esztergom polgármestere azt mondta: „Az egész évad koronája lesz az előadás.” Fontosnak nevezte ezeket a pillanatokat. Úgy fogalmazott: nehéz világban élünk, és az ilyen pillanatoktól többek leszünk. Ezek a pillanatok jobbá teszik a világot.