A zenéjével és üzleti befektetéseivel saját birodalmát felépítő Jay-Z az első milliárdos rapper a Forbes üzleti magazin szerint.

Óriási birodalmat épített a zenéje mellett mindenféle üzleti befektetéssel a most 49 éves zenész, Jay-Z. A Forbes a rapper jelenlegi vagyonát legutóbb mintegy egymilliárd dollárra (287 milliárd forintra) becsülte. A lap szerint Beyoncé férje főleg annak köszönheti sikereit, hogy saját brandet épített, ahelyett, hogy csak felkarolt volna már meglévő vállalkozásokat. A Forbes úgy tartja, hogy Jay-Z az egyetlen milliárdos rapper. Pályatársa, a szintén hiphopban utazó Dr. Dre is hasonló magaslatokban van, ami az anyagi javakat illeti. A Forbes szerint neki 770 millió dolláros (221 milliárd forintos) vagyona van.

Jay-Z feleségével, Beyoncéval. Kettejük összvagyona már jó ideje a milliárd (dollár) fölött mozogForrás: AFP/Dimitrios Kambouris

Jay-Z, eredeti nevén Shawn Carter New York szegény negyedeiben nőtt fel. 1996-ban megjelent Reasonable Doubt című albuma indította el pályafutását. A The Blueprint című, 2001-ben kiadott lemezét idén márciusban beválogatták a Kongresszusi könyvtár nemzeti lemeztárába mégpedig kulturális, történelmi, illetve esztétikai jelentősége miatt. A Forbes a sztár különböző vagyonelemeinek összeadásából számolta ki becsült vagyonát, levonva belőle a Jay-Z életmódjához tartozó általános költségeket. A legjelentősebb tételek a vagyon meghatározásánál a következők voltak: a 75 millió dolláros (21,5 milliárd forintos) zenei katalógus, az Armand de Brignac pezsgő- és a D'Ussé konyakmárkából való 410 millió dolláros (117,5 milliárd forintos) rész, New York és Los Angeles divatos részein fekvő ingatlanok, a Tidal zenei streamingszolgáltatásban való 100 millió dolláros (29 milliárd forintos) rész és az 50 millió dolláros (14,3 milliárd forintos) művészeti gyűjtemény.

Beyoncénak szintén 335 millió dollár (96 milliárd forint) feletti vagyona van, és a pár együttes nettó vagyona már évek óta egymilliárd dollár fölött mozog. Jay-Z a világ egyik leggazdagabb emberével, Warren Buffett üzletemberrel szerepel együtt a Forbes legutóbbi címlapján. A 40 évvel idősebb milliárdos már évekkel ezelőtt meglátott valamit a rapperben, mikor a Forbesnek nyilatkozott róla: „Jay egy jóval nagyobb osztályteremben tanít, mint én valaha tettem. A ma felnövő fiatalságnak tőle kell tanulnia” – mondta róla.