Vágyik már Budapestre a világhírű énekesnő

Mireille Mathieu, világhírű francia énekesnő, sanzonénekesnő
5619343 28.08.2018 French singer Mireille Mathieu during a news conference as part of the 11th Spasskaya Tower International Military Music Festival on Red Square. Kirill Kallinikov / Sputnik
Vágólapra másolva!
Mireille Mathieu francia sanzon énekes a világ könnyűzenei életének egyik legendája, Charles Aznavour, Paul Anka vagy Tom Jones mellett a hetvenes évek egyik legjelentősebb zenei személyisége. Hosszú karrierje során, több mint 100 millió lemezt adott el, és szinte minden kontinensen fellépett. Mireille Mathieu 2020. március 3-án lép fel Budapesten a Papp László Budapest Sportarénában. Interjú.
Vágólapra másolva!

Mi az első emlék, ami eszébe jut a zenei pályafutásának kezdetéről?

Minden Avignonban kezdődött a helyi tehetségkutató versenyen. Itt nyertem jegyet Párizsba, ahol egy nagy televíziós énekversenyen léphettem fel. Ez nagyszerű élmény volt, az egész család velem utazott, ami hatalmas támogatást jelentett. A szüleim nagyon támogattak. Ez sokat segített az egész karrieremben.

Mireille Mathieu Forrás: AFP/Sputnik/Kirill Kallinikov

Az emberek önt a híres Edith Piaf utódjának tartják. Hogyan éli ezt meg?

Nagy megtiszteltetés számomra. Tudja, Edith mindig is a példaképem és egyben nagy tanárom is volt. Gyermekkoromtól szerettem volna olyan lenni, mint ő. Pályafutásom során a világ minden táján felléptem, ezért úgy gondolom, hogy az „Edith Piaf utódja” jelző, egy kicsit talán megérdemelt. Mindenesetre mindig is nagyon tiszteltem Edith Piafot, nagyszerű énekes volt.

A zene világában már 50 éve jelen van. Van valamiféle receptje a kitartáshoz?

Igaza van, a zene világában már hosszasan jelen vagyok. Az a tény, hogy még mindig összpontosítok, és úgymond a csúcson vagyok, azáltal lehetséges, hogy sohasem változtattam meg az elveimet és a szokásaimat.

Egész életemben azt csinálom, amit szeretek – tehát énekelek. Tudja, leginkább a franciaországi koncerteket szeretem. Úgy érzem, a honfitársaim ugyanazt a szeretetet viszonozzák, amit én adok.

A 72 éves Mireille Mathieu Forrás: AFP/Sputnik/Kirill Kallinikov

Van valami különleges módszer, amivel formában tartja magát? A világ számos részén koncertezni bizonyára fizikailag is megterhelő.

Természetesen, ha az életerő forrásáról beszélünk, akkor törődnünk kell a testünkkel. Szeretek enni, de sohasem eszem sokat. A biotermékeket részesítem előnyben, és sok halat, gyümölcsöt, valamint zöldséget fogyasztok. Emellett sohasem dohányoztam, és sokat alszom. Különösen fellépés előtt.

Azt mondják, Ön az első európai művész a történelemben, aki fellépett Kínában. Ez így van?

Talán ez így igaz. 1986-ban meghívott a kínai kormány, hogy tartsak egy koncertsorozatot az országukban. A saját francia zenészeim kíséretében mentem, és közösen léptünk fel egy nagyszerű kínai zenekarral. Abban az időben két koncertet játszottam Pekingben és Sanghajban. Nagyon meleg fogadtatást kaptam. Amikor kínai nyelven énekeltem , a közönség teljesen megőrült.

Arról is Ismert, hogy több nyelven énekel. Pontosan hány nyelven tud előadni?

Összesen kilenc világnyelven énekelek.

És melyiket tartja a legnehezebbnek?

A legnehezebb számomra, európainak, nem a kínai vagy a japán, hanem a finn nyelv. Tényleg nagyon nehéz a kiejtési módja.

Mik a jövőbeli tervei? Min dolgozik?

Most új albumot készítünk, mintegy 15, német nyelven felénekelt dalról van szó. Aztán otthon akarok pihenni, Avignonban, és egy kis időt eltölteni szeretetteim körében. A nyár után egy európai turnéra indulok, ahol többek között Budapestet is meglátogatom, ahová igazán vágyom. Gyönyörű fővárosuk van.