Csontos Jánosra emlékeznek az Uránia Filmszínházban

Csontos János
Csontos János
Vágólapra másolva!
Bemutatják Csontos János József Attila-díjas költő, író és Kós Károly-díjas filmrendező életének utolsó hónapjaiban megírt, posztumusz megjelenő kisregényét és a szerzőről készült portréfilmet az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Magyar Írószövetség rendezésében.
Vágólapra másolva!

A 2017 decemberében, 56 évesen meghalt Csontos János költő, író, publicista emlékére rendezett program első felében

a Delta címmel megjelenő utolsó kötetét mutatja be Mezey Katalin Kossuth-díjas költő,

az MMA irodalmi tagozatának vezetője, Erős Kinga, a kötetet közrebocsátó Orpheusz Kiadó vezetője és Turi Bálint színművész.

A kötet egy háromrészesre tervezett, de immár töredékben maradt kisprózafüzér első része. Csontos János szándéka szerint

a "Három tenger mossa" munkacímű vállalkozás mindhárom darabjának címe egy-egy tengerre utalt volna.

a most megjelenő, egyetlen elkészült rész, a Delta a Fekete-tengerre, a tervezett, de meg nem valósult Lungomáre című második könyv az Adriára, az Exklávé címmel tervezett harmadik kötet pedig a Balti-tengerre.

Csontos János József Attila-díjas költő, író és Kós Károly-díjas filmrendező Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház

A Delta, ha tetszik, a XX. század típusfiguráinak is gyűjtőhelye, akik így-úgy megjelennek, kicsit ténferegnek látomásos hétköznapjaikban, majd eltűnnek e vidék kíméletlen süllyesztőibe, kihullva a regény szövetéből.

Csontos János könyve, ha tetszik, egy saját, abszurd és szinte szégyellnivalóan vicces Sinistra körzet paródia, melyben elképesztő nyelvi leleménnyel, műveltséganyaggal, humorral vonultatja fel képzeletének hőseit szürreális tájakon, hogy végül létük alámerüljék a Delta nemlétébe - olvasható a kisregény fülszövegében.

A program második felében az Angyaldekameron című portréfilm bemutatója lesz a Díszteremben.

- mondta a filmről Szabó Mihály rendező.

Filmünkben a pályatársak, kollégák és barátok visszaemlékezéseit színészek által előadott irodalmi részletek egészítik ki,

amelyeknek segítségével betekintést adunk az összesen tizenöt verseskötetet megjelentető költőről, az Angyaldekameron című nagyregény írójáról.

Csontos János József Attila-díjas költő beszédet mond a költészet napján Lillafüreden, József Attila Óda című versének emléktáblájánál 2015. április 11-én Forrás: MTI/Vajda János

Személyében és minden alkotásában a XX. század elejének magyar irodalmában oly szokásos szimbiózis kelt életre, amely azt mutatja, hogy még ma is lehetséges azt a fajta teljességet elérni, amelyben valaki az írói és az újságírói pálya egyformán avatott művelőjévé válhat, és maradandó értéket alkothat.

Nagyregényében, az Angyaldekameronban pedig gazdag elbeszélői színvilágú város- és családregényében saját szellemi fejlődését is nyomon követhetjük."

A könyv- és filmbemutató június 12-én 17:00 órától lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban.