Csontos Jánosra emlékeznek az Uránia Filmszínházban

2019.06.05. 18:02

Bemutatják Csontos János József Attila-díjas költő, író és Kós Károly-díjas filmrendező életének utolsó hónapjaiban megírt, posztumusz megjelenő kisregényét és a szerzőről készült portréfilmet az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Magyar Írószövetség rendezésében.

A 2017 decemberében, 56 évesen meghalt Csontos János költő, író, publicista emlékére rendezett program első felében  a Delta címmel megjelenő utolsó kötetét mutatja be Mezey Katalin Kossuth-díjas költő,  az MMA irodalmi tagozatának vezetője, Erős Kinga, a kötetet közrebocsátó Orpheusz Kiadó vezetője és Turi Bálint színművész. 

A kötet egy háromrészesre tervezett, de immár töredékben maradt kisprózafüzér első része. Csontos János szándéka szerint  a "Három tenger mossa" munkacímű vállalkozás mindhárom darabjának címe egy-egy tengerre utalt volna. a most megjelenő, egyetlen elkészült rész, a Delta a Fekete-tengerre, a tervezett, de meg nem valósult Lungomáre című második könyv az Adriára, az Exklávé címmel tervezett harmadik kötet pedig Balti-tengerre

Csontos János József Attila-díjas költő, író és Kós Károly-díjas filmrendezőForrás: Uránia Nemzeti Filmszínház

A Delta a valóság és a képzelet szülte peremvidék, egy körülhatárolható, a térképeken pontosan mégsem jelzett terület, amelyet furcsa emberek laknak. A Delta, ha tetszik, a XX. század típusfiguráinak is gyűjtőhelye, akik így-úgy megjelennek, kicsit ténferegnek látomásos hétköznapjaikban, majd eltűnnek e vidék kíméletlen süllyesztőibe, kihullva a regény szövetéből. A történelem üledéke is a Delta, olykor azt sem tudni, hogy ez a körülhatárolhatatlan terület egy kényszermunkatábor, egy filmdíszlet vagy éppen egy focimeccs. Csontos János könyve, ha tetszik, egy saját, abszurd és szinte szégyellnivalóan vicces Sinistra körzet paródia, melyben elképesztő nyelvi leleménnyel, műveltséganyaggal, humorral vonultatja fel képzeletének hőseit szürreális tájakon, hogy végül létük alámerüljék a Delta nemlétébe - olvasható a kisregény fülszövegében.

A program második felében az Angyaldekameron című portréfilm bemutatója lesz a Díszteremben. 

Csontos Jánost, mint újságírót, szinte mindenki ismerte, azonban János elsősorban költő és író volt. Filmünk célja, hogy János munkásságárról, mint a magyar költészet és a próza formaművészéről és mesteréről emlékezzen  - mondta a filmről Szabó Mihály rendező.

Filmünkben a pályatársak, kollégák és barátok visszaemlékezéseit színészek által előadott irodalmi részletek egészítik ki,  amelyeknek segítségével betekintést adunk az összesen tizenöt verseskötetet megjelentető költőről, az Angyaldekameron című nagyregény írójáról.

Csontos János József Attila-díjas költő beszédet mond a költészet napján Lillafüreden, József Attila Óda című versének emléktáblájánál 2015. április 11-énForrás: MTI/Vajda János

Személyében és minden alkotásában a XX. század elejének magyar irodalmában oly szokásos szimbiózis kelt életre, amely azt mutatja, hogy még ma is lehetséges azt a fajta teljességet elérni, amelyben valaki az írói és az újságírói pálya egyformán avatott művelőjévé válhat, és maradandó értéket alkothat. Csontos János, talán matematika-fizika szakos hallgatói múltja miatt is tökélyre fejlesztette mindazt, amit a szonett műfajában a forma lehetőségeinek végletesen gazdag kihasználásával alkotni lehet. Nagyregényében, az Angyaldekameronban pedig gazdag elbeszélői színvilágú város- és családregényében saját szellemi fejlődését is nyomon követhetjük."

A könyv- és filmbemutató június 12-én 17:00 órától lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban.