Angyalok Amerikában a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon

2019.06.05. 18:57

Eötvös Péter és a Neue Oper Wien, a Klangforum Wien, a RIAS Kammerchor és az Amadinda Ütőegyüttes, Omer Klein, Sidi Larbi Cherkaoui, a FAMILIE FLÖZ, Olivier Grossetête, az Art Market Budapest, a Mini-Fesztivál és a Budapest Ritmo Ritmo is fellép a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon. A fesztivál folyamatosan bővülő programjaira június 5-től lehet jegyeket venni.

Zenei csemegék, különleges együttműködések, rendhagyó produkciók követik egymást a fesztiválon:

Budapesten is színpadra kerül Eötvös Péter operája, az Angyalok Amerikában, a Neue Oper Wien és a fesztivál közös produkciója - derül ki a fesztivál sajtóközleményéből. A rendező Matthias Oldag, a karmester pedig maga a szerző, az idén 75 éves mester, Eötvös Péter lesz.

Eötvös PéterForrás: cafebudapestfest.hu

A RIAS Kammerchor a világ egyik legjobb énekkara, legyen szó régizenéről vagy kortárs kóruskompozíciókról: az Amadinda Ütőegyüttessel közös budapesti koncertjük karmestere James Wood lesz.

A Klangforum Wien többek között két kiváló, fiatal magyar szerző, Bella Máté és Tornyai Péter műveit is megszólaltatja majd, Weinberg műveiből pedig Linus Roth hegedűművész, Danjulo Ishizaka csellista és José Gallardo zongoraművész játszik a Zeneakadémián.

A Klangforum WienForrás: cafebudapestfest.hu

A frissen alakult olasz–magyar együttes, a Modern Musici Aquincum kivételes kortárs repertoárral, többek között Eötvös Péter kompozícióival érkezik, Bach Goldberg-variációk című műve szaxofon-harmonika átiratban szólal meg a Duo Aliadának köszönhetően a Három Hollóban, Omer Klein világhírű jazztriója pedig a BMC-ben lép fel.

Peter HönnemannForrás: cafebudapestfest.hu

Dr. Nest című előadásával, (rém)álomszerű képeivel és jellegzetes, fanyar humorával tér vissza Budapestre a groteszk és gyönyörű maszkok társulata, a FAMILIE FLÖZ.

Sidi Larbi Cherkaoui, a kortárs táncélet közismert alkotója Nomad című koreográfiáját hozza el a fesztiválra: a mű a sivatagi dűnék világát idézi. Az előadás zenéjét a világhírű elektronikus zenei formáció, a Basement Jaxx művésze, Felix Buxton jegyzi.

A megújuló Trafó Kortárs Művészetek Háza lesz a helyszíne a kortárs tánc, a hiphop és a street dance műfajának szentelt (D)OPEN Your Move minifesztiválnak is.

A hamisítatlan „fesztivál a fesztiválban" hangulat idén sem maradhat el:

október első hétvégéjén jön a régió legnagyobb világzenei fesztiválja, a Hangvetővel közösen életre hívott Budapest Ritmo, olyan kiváló fellépőkkel, mint a 20. születésnapját a fesztiválon ünneplő Romano Drom, Boban Marković fia és zenekara, a Marko Marković Brass Band, valamint Dresch Mihály, Borbély Mihály és a Kroke trió.

A Kroke trióForrás: Jacek Dylag 2017/Jacek Dylag

A hazai zeneszerzés legfrissebb eredményeit a négy koncertet felvonultató Mini-Fesztivál mutatja be. A képzőművészet iránt érdeklődőket az Art Market Budapest várja, a kortárs irodalmat pedig az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár mutatja be.

A francia Olivier Grossetête a köztéri és közösségi művészet egyik legeredetibb egyénisége, monumentális kartonépületeit öt kontinens közel 200 városában építette már fel milliónyi önkéntes aktív közreműködésével.  A művész 2019 őszén Budapesten építi fel egy ikonikus épület kartonmását.

Olivier Grossetête - MarseilleForrás: Francois Moura/Francois Moura

 

A fesztivál története és küldetése

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál – korábban Budapesti Őszi Fesztivál – az elmúlt 28 évben a térség legfontosabb kortárs művészeti eseménysorozatává vált. 

„A fesztiválnév mozaikszó: CAFe, azaz Contemporary Arts Festival Budapest. Fontos számunkra,
hogy megmutassuk és hangsúlyozzuk, milyen progresszív, olykor provokatív, izgalmas és dinamikus művészeti közegről beszélünk. A kortárs művészet a jelenünk művészete, korunk esszenciája, olyan, akár egy különleges időkapszula, üzenet a mának és a jövőnek, és annál vonzóbb, minél inkább forrása életünk szellemi pezsgésének. A legnagyobb ereje talán éppen ez: a kortárs alkotók képesek új megvilágításba helyezni mindazt, amit a világról tudunk, érzünk. A fesztivál küldetése, hogy teret adjon mindehhez, és Budapest egyre nagyszerűbb tér" – mondja Káel Csaba, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál operatív testületének elnöke, a Müpa vezérigazgatója.

Káel CsabaForrás: posztos janos/Posztos Janos

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az operatív testület tagja kifejtette, hogy a kortárs művészet abból építkezik, ami itt, most, velünk történik. Nem tekinthetünk el a környezettől, amelyben élünk, és amely a világtörténelem során talán még sosem változott ilyen sebességgel, mint manapság. Egyszerre félelmetes és lenyűgöző e változás tanújának és alkotó kortársának lenni, 

kiemelve, hogy a CAFe Budapest sokszínű programját a régióban évről évre kiemelkedő figyelem övezi a szakma és a közönség részéről is, így a fesztivál vonzó kulturális-turisztikai célponttá teszi a magyar fővárost.