A Leonardónak tulajdonított Salvator Mundi című festmény, a világ legdrágább műalkotása Mohamed bin Szalman szaúdi trónörökös luxusjachtján található. 

Mohamed bin Szalman szaúdi trónörökös luxusjachtján található a világ legdrágább műalkotása, azaz a Leonardo da Vincinek tulajdonított Salvator Mundi című festmény. Legalábbis ezt állítja Kenny Schachter műkereskedő, aki a festmény 2017 novemberi megvásárlásában részt vevő forrásoktól tudni véli, hogy a rekordösszegért, 450 millió dollárért a Christie's aukciósház árverésén elkelt festményt repülőgépen vitték a trónörökös tulajdonában lévő Serene nevű jachtra. Forrásai szerint mindaddig ott is marad a kép amíg nem alakítják át kulturális központtá az ország északnyugati részén fekvő Al-Ulát, ahol szórakoztatóipari központot akarnak létrehozni 2020-ra mintegy 8 milliárd dollárból, amely konkurense akar lenne az Abu Dzabiban tavaly megnyitott Louvre-nak és a minap Katarban átadott, Jean Nouvel tervezte Katari Nemzeti Múzeumnak is.

Al-UlaForrás: Flickr.com

Az al-ulai fejlesztéseket irányító királyi bizottság egyik tagja, Allan Schwartzman, a Sotheby's aukciósház volt elnöke. Al-Ula oázisváros közelében található Madáin-Szálih, a nabateusok egyik legnagyobb, sziklába vájt városa, amely az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Tavaly még arról szóltak a hírek, hogy az Abu-Dzabi Louvre-ban kiállítják Leonardo da Vinci Krisztus-portréját. A kristálygömböt tartó, kék köpenyt viselő Jézust ábrázoló reneszánsz festményt sokáig nem a nagy mesternek, hanem valamely tanítványának vagy más kortársának tulajdonították, eredetiségét csak 2011-ben ismerte el a művészettörténész szakma. A 64,5 x 44,7 centiméteres kép első ismert tulajdonosa I. Károly angol király volt, később a festmény szem elől tűnt. A képet 1958-ban még mindössze 45 brit fontért vette meg egy amerikai gyűjtő a Sotheby's árverésén, és 2017-ben bocsátotta eladásra.

Elhalasztották a világ legdrágább festményének első kiállítását

Meghatározatlan időre elhalasztották a világ legdrágább, árverésen elkelt festményének közszemlére tételét az Abu-Dzabi Louvre-ban. Egyelőre elhalasztották a Leonardo da Vincinek tulajdonított Salvator Mundi ( Világmegváltó) című festményének az első kiállítását az Abu-Dzabi Louvre-ban. Az alkotás jelenleg a világ legdrágább, árverésen elkelt festménye.

Az aukció után nem közölték a vásárló kilétét, csupán annyit, hogy telefonon tette meg ajánlatait a mintegy 20 percen át folyó licitharcban. A The Wall Street Journal amerikai napilap akkor arról írt, hogy a vásárló Bader bin Abdullah szaúdi herceg volt, aki a szaúdi trónörökös nevében vette meg a festményt. Ezt akkor Rijád határozottan cáfolta. Később az abu-dzabi kulturális minisztérium közölte, hogy a szaúdi királyi család egyik tagja az ő nevében licitált a műért. Schachter szerint egyfajta művészeti „fegyverkezési verseny” folyik a Közel-Kelet állami között.Katar például évi egymilliárd dollárt költött nyugati műkincsek beszerzésére az elmúlt években. A szaúdiak is elkezdtek felzárkózni, a közelmúltban szerezték meg Kuszama Jajoi japán művész világhírű Mirror room-sorozatának egyes darabjait, valamint George Condos, Richard Princes és Richard Serras műalkotásait.