Majdnem egymillió dollárt adtak az 50 szerelmeslevélért

Leonard Cohen
2009. augusztus 20-án a dél-franciaországi Nimes-ben készített kép Leonard Cohen kanadai költőről és énekesről fellépés közben. Cohen 2014. szeptember 21-én ünnepli 80. szültésnapját. (MTI/EPA/Yoan Valat)
Vágólapra másolva!
Leonard Cohen szerelmeslevelei 250 millió forintért keltek el
Vágólapra másolva!

Összesen 876 ezer dollárért, azaz körülbelül 250 millió forintért vették meg Leonard Cohen szerelmesleveleit, több mint 50 darabot. Az 1960-as évekből származó levelekből megismerhető Cohen és Marianne Ihlen szerelmének krónikája. Ebben az időszakban vált Cohen nehezen élő költőből sikeres és híres dalszerző-zenésszé.

Elárverezik Leonard Cohen múzsájához írt leveleit

Két és fél évvel Leonard Cohen (1934-2016) halála után elárverezik a kanadai énekes és dalszerző múzsájához, Marianne Ihlenhez írt több mint 50 levelét New Yorkban. Elárverezik Leonard Cohen múzsájának írt, több mint 50 levelét. A 2016-ban meghalt kanadai zenész múzsája egykori szerelméhez, Marianne Ihlenhez írta a leveleket.

A levelezést a Christie's előzetes becsléseinek ötszöröséért vásárolták meg. Egy 1960 decemberében kelt levél, amelyben Cohen arról vall, hogy mennyire „egyedül maradt a nyelv hatalmas szótáraival”, a 10 ezer dolláros kikiáltási ár helyett 56 250 dollárért (16 millió forintért) kelt el. Az 1964-es levelet pedig, amelyben arról írt, hogy „híres vagyok, de üres”, 35 ezer dollárért (10 millió forintért) vásárolta meg egy gyűjtő.

A tíz legfontosabb dal Leonard Cohentől - nekem

Tegnap arra ébredtem, hogy meghalt Leonard Cohen. Október végén már mondta, hogy ez a mostani, a You Want It Darker lesz az utolsó lemeze, el is hittem, tudtam, hogy nem hazudik, de azt gondoltam, befejezi még legalább az elkezdett dalait,...

Cohen és a norvég származású Marianne Ihlen 1960-ban egy görög szigeten találkozott. Marianne lett Cohen számos későbbi dalának, köztük a Birds on Wire és a Hey, That's No Way to Say Goodbye ihletője. Ihlen 82 évesen leukémiában halt meg 2016-ban. A leveleket családja bocsátotta árverésre. A vásárlók nevét nem közölték. Az árverésen 81 250 dollárért (23 millió forintért) kelt el egy 15-16. századi olasz bronz csengő, amely a görögországi Ídra szigetén abban a házban lógott, ahol Cohen és Marianne együtt laktak.