Élőben tudósítja szombaton az M5 kulturális csatorna a Múzeumok Éjszakája programjait. A csatorna utazó stábjai az ország több pontjáról is jelentkeznek majd a késő esti televíziós és az interneten is követhető műsorban.

Az M5 kulturális csatorna élőben közvetít az idei Múzeumok Éjszakája programsorozatról. Elsősorban a Szépművészeti Múzeumból és Szombathelyről, illetve a csatorna utazó stábjai az ország több pontjáról is jelentkeznek majd a késő esti televíziós és az interneten is követhető műsorban. Merkl László, a csatorna szerkesztője az MTI-nek elmondta, „a Múzeumok Éjszakájára egy késő esti kultúrshow-val készülünk”. Az is kiderült a beszámolójából, hogy az M5 kulturális csatorna segítségével így azok is részesei lehetnek a programoknak, akik egyetlen helyszínre sem tudnak ellátogatni szombat este. Szombaton, 22 órától éjfélig lesz élő közvetítés a Szépművészeti Múzeumból, de jelentkeznek majd a főváros számos pontjáról és több vidéki helyszínről is, így az országos rendezvénysorozat központjából, Szombathelyről, valamint Kecskemétről és Egerből.

A nap folyamán már kora délutántól több kedvcsináló, rövid riporttal is várják a nézőket a televízió képernyőjén kívül az interneten keresztül is, az M5 csatorna és a Múzeumok Éjszakája Facebook-oldalán. Ott az este több élő jelentkezéssel is készülnek az úton lévő stábok a különböző helyszínekről, programokról. Természetesen az M5 műsorvezetői is ott lesznek minden kulturális csomóponton. Merkl László azt is mondta, hogy egy internetes játékkal is várják a közönséget: a rendezvény látogatói a szombathelyi stábnál és a Szépművészeti Múzeumban készíthetnek magukról fotót az M5 hivatalos képkeretében.

A két állandó helyszín mellett a Budapestet járó stáb tagjai is visznek magukkal egy képkeretet, így a várost járó érdeklődők rajtuk keresztül nevezhetnek a versenybe. Az utazó stáb jelentkezik Budapesten többek közt a Ludwig Múzeumból, a Műcsarnokból, a Nemzeti Múzeumból és a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumból, Egerből a Dobó István Vármúzeumból, de Kecskemét és Szombathely több helyszínről is. Merkl László elmondta, hogy az egész műsor célja, hogy crossoverélményt adjon az embereknek és összekapcsolja a különböző művészeti ágakat, például a zenét, az irodalmat vagy a gasztronómiát a képzőművészettel. „Lesznek olyan helyszínek, ahol olyan ételeket fognak készíteni, amelyeket valamilyen műalkotás ihletett, így szó szerint bele lehet kóstolni egy Renoir- vagy egy Michelangelo-alkotásba” – mondta Merkl László.