Meghalt Erőd Iván magyar származású osztrák zeneszerző és zongorista. A 83 éves nemzetközi hírű zeneművész hétfőn halt meg egy bécsi kórházban.

83 éves korában, hétfőn meghalt Erőd Iván magyar származású osztrák zeneszerző és zongorista. A nemzetközi hírű zeneművész halálhírét a Bécsi Állami Opera közölte kedden. Erőd Iván egy bécsi kórházban halt meg.

Erőd Ivánt több más magyar és osztrák művésszel együtt kitüntették a washingtoni John F. Kennedy Központ az Előadóművészetekért 2019-es Művészeti Aranyérem-díjával, az elismerést néhány nappal halála előtt – pénteken – vette át helyette fia, Adrian Eröd baritonénekes a bécsi Albertina múzeumban.
A zeneszerző Budapesten született 1936-ban. Egy visszaemlékezésében elmondta: „zenész génjeimet anyai ágról örököltem, nagyapám, Ney Bernát a Magyar Állami Operaház szólóénekese, nagybátyám, Ney Tibor hegedűművész volt. Bátyám, aki Buchenwaldban pusztult el a holokausztban, tehetséges csellistának indult, Schiffer Adolfnál tanult.”

Kadosa Pál (k, 1903-1983) Kossuth-díjas zeneszerző, zongoraművész, főiskolai tanár növendékével, Erőd Ivánnal és tanársegédével, Nemes Katalinnal a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolaegyik termébenForrás: MTI/Zinner Erzsébet

Erőd Iván 5 éves korában kezdett zongorát tanulni, tízéves korától Kadosa Páltól vett magánórákat, később a Zeneakadémián is Kadosa volt a mestere. A Zeneakadémián zeneszerzést is tanult, olyan tanároktól, mint Kodály Zoltán, Szabolcsi Bence, Bárdos Lajos, Nagy Olivér és Szőnyi Erzsébet. Az 1956-os forradalom bukása után új életet kezdett: egy amerikai ösztöndíj segítségével a bécsi zeneakadémián tanult tovább, 1961-ben diplomázott zeneszerzés- és zongoraszakon. Volt korrepetitor a Bécsi Állami Operánál Herbert von Karajan ajánlásával, szólistaként pedig Karl Böhmmel és a bécsi filharmonikusokkal lépett föl. A hetvenes évektől egyre ritkábban koncertezett. 1967-től a grazi zeneakadémia előbb óradíjas, majd 1971-től kinevezett professzora lett, 1989-től a bécsi Musikhochschule (ma Musikuniversität) professzora volt. Erőd Ivánt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia zenei alkotóművészeti osztálya 2009-ben választotta meg rendes tagnak.