Vidámparki körhintás lovat csináltak az 500 éves szoborból

2019.06.25. 19:23

Hónapokig tartó munkával sikerül megmenteniük hivatásos spanyol restaurátoroknak azt a 16. századi műemlékszobrot, amelynek engedély nélkül végzett, szakszerűtlen és elrontott felújítása botrányt kavart Spanyolországban. 

Hónapokig kell rendbehozniuk hivatásos restaurátoroknak azt a kárt, amit önjelölt szakértők műveltek felújításra hivatkozva egy 500 éves szobron Spanyolországban. Az északkelet-spanyolországi Estella település plébániáján található, sárkányölő Szent Györgyöt ábrázoló, hispán-flamand gótikus stílusú, festett fa lovasszobor eredeti sötét tónusú, finom árnyalatai helyett homogén, erős színeket kapott, amivel inkább egy vidámparki körhinta figurájára emlékeztetett, mint több száz éves műalkotásra.

A szobor a hozzáértő felújítás után azonban most visszakapta méltóságát – mondta a sajtónak Rocío Salas, a spanyol restaurátorok szövetségének (Acre) szóvivője. A szervezet a múlt évben feljelentést is tett az ügyben, amelynek nyomán a Szent Mihály-plébánia és az általa a felújítással megbízott helyi kézművesbolt egyenként 6 ezer (1,9 millió forint) eurós pénzbüntetést kapott.

Az Acre szóvivője szerint a szankció mértéke nem áll arányban az okozott kár nagyságával, mivel a szobor 45 százaléka tönkrement, az eredeti állapotot már nem tudták helyreállítani. A szóvivő elmondta, hogy a felújított műkincs a 30 ezer euró értékű restauráló munka után most "nagyszerű látványt nyújt", mégis sokkal jobb lett volna, ha nem nyúlnak hozzá avatatlan kezek. A hasonló, jó szándékú amatőrök okozta károk elkerülése érdekében pedig a jelenleginél jóval szigorúbb szabályozást tartana szükségesnek. Spanyolországban nem ez az első restaurálási botrány, amely bejárta a világsajtót. Néhány éve az aragóniai Borja falu templomi gyülekezetének egyik tagja döntött úgy, hogy maga restaurálja Elias García Martínez Ecce Homo című freskóját. A képzetlen festő kezei alatt az eredeti, Jézus Krisztust ábrázoló kép szinte felismerhetetlenné vált. A rosszul sikerült restaurálási kísérlet hatalmas reklámot csinált a településnek, a moncsicsi és bundás Jézus gúnynévvel illetett falfestményt pedig azóta is rengeteg turista szeretné élőben megnézni. Estellában azonban nem vágytak efféle hírnévre, ezért a szobrot a botrány kipattanása után már nem lehetett megnézni, és csak most, a felújítás után látható újra.

további tartalmak a rovatból