Világhírű hangszergyártól kapnak életműdíjat a Szörényi testvérek

2019.07.17. 15:51

A világhírű hangszerkészítő cég, a Höfner életműdíjjal tünteti ki Szörényi Leventét és Szörényi Szabolcsot.

Nem kérdés, hogy Szörényi Levente és Szörényi Szabolcs ott vannak a magyar beat-éra legemblematikusabb alakjai között. Már csak azért is, mert az Illés együttes munkássága honosította meg az akkor nyugati lázadó beat-zenét Magyarországon. 

Szörényi Levente az egyik Höfner gitárján játszik. A felvétel az Illés egyik koncertjén, 1970-ben készült.Forrás: Fortepan / Nagy Zoltán

Szörényi Levente és Szabolcs többek közt Höfner tipusú gitárokon is zenéltek, és éppen ezért dönött úgy a gitárgyár vezetősége, hogy életműdíjjal tünteti ki a magyar zenészeket. A cég vezetői személyesen lesznek ott Magyarország legnagyobb Beatles-eseményén, az Országos Beatles találkozón, ahol át is adják az életműdíjakat Szörényiéknek.

A Höfner gitárgyár
A céget 1887-ben alapította Karl Höfner a németországi Schönbach-ban (jelenleg Luby, Csehország). Kezdetben főleg vonós hangszereket készítettek, majd később akusztikus, illetve elektromos gitárokat. Hangszereik jellegzetessége a hegedűkészítésből megmaradt formavilág és technológia. Világsztárok használtak Höfner hangszereket: a márka legismertebb kedvelője Paul McCartney, aki a gyártó híres, hegedűre emlékeztető, 500/1 típusú basszusgitárját használja.
Szörényi Szabolcs ugyanazon az 1970-es konerten, és szintén egy Höfner gitárral a kezébenForrás: Fortepan / Nagy Zoltán

A találkozó főszervezője, Derecskei Zsolt korábban azt mondta, „megtiszteltetés, hogy a Höfner gitárgyár az Országos Beatles találkozót választotta és minket kért föl, hogy közvetítsünk a Szörényi testvérpár felé, és hatalmas öröm számunkra, hogy mindkét fél elfogadta meghívásunkat az eseményre, és személyesen lesznek jelen mind a hangszergyár vezetősége, mind pedig Szörényi Levente és Szörényi Szabolcs.” Az Országos Beatles találkozó augusztus 11-én lesz a budapesti Kobuci Kertben.

további tartalmak a rovatból