Kemény megoldással reagált a Louvre a gyógyszerbotrányra

2019.07.19. 10:52

A párizsi Louvre sem kíván tovább együttműködni az egyesült államokbeli fájdalomcsillapító-botrány érintett, dúsgazdag Sackler családdal: nevüket a múzeum mecénásainak listáján ragasztószalaggal letakarták.

A párizsi Louvre nem kíván tovább együttműködni a Sackler családdal. Az egyesült államokbeli opioidválságban érintett, gazdag család neve már nem is szerepelhet a múzeumben. A Louvre több termében is letakarták a Sackler-szárny feliratot. A múzeum az AFP-nek nem árulta el, hogy mióta nem olvasható a gyűjtemény egyik legnagyobb mecénásának a neve a múzeum falain. A Louvre egyik szárnya 1996 óta, egy jelentősebb adományukat követően viseli a Sackler család nevét. Július elején azonban a PAIN (Pain Addiction Intervention Now) nevű amerikai egyesület a múzeum előtt tüntetést szervezett, amelyen a szárny átnevezését követelték.

A Sackler család tulajdonában lévő Purdue Pharma gyógyszergyárat azzal vádolják az Egyesült Államokban, hogy úgy reklámozza OxyContin nevű opioid fájdalomcsillapítóját, mint amelytől szinte lehetetlen függővé válni, miközben tisztában van azzal, hogy ez nem igaz. Ezért a Nan Goldin fotóművész által vezetett amerikai szervezet, a PAIN arra ösztönöz a világban minden kulturális intézményt, hogy szakítsa meg a hivatalos kapcsolatot a családdal.

Jean-Luc Martinez, a Louvre igazgatója az RTL francia kereskedelmi rádiónak adott interjúban elmondta, hogy a múzeum nem nevezi át a szárnyat, mert az már nem viseli a Sackler család nevét. A szabályzat szerint ugyanis egy szárny maximum húsz évig viselheti egy adományozó nevét, és ennek értelmében a Sackler név már 2016 óta nem tartozik a Louvre-hoz. Ugyanakkor a Sackler-szárny felirat még a közelmúltban is szerepelt az Antikvitás gyűjteményének termeiben, azaz a feliratokat az elmúlt három évben nem távolították el – mondta az igazgató. Az amerikai PAIN megelégedésének adott hangot, „még akkor is ha egy kicsit felemás az, ahogy az a Louvre a dolgot csinálta”. Az egyesület üdvözöli, hogy „az intézmények ilyen jellegű döntéseket hoznak, de szeretnék, ha az hivatalosan történne” - mondta a francia hírügynökségnek a PAIN szóvivője.

Sacklerék az Egyesült Államok egyik leggazdagabb családja. A Purdue Pharma gyógyszergyárat 1952-ben alapította a két testvér, a 2010-ben meghalt Raymond és a 2017-ben meghalt Mortimer. A cég bevételei az OxyContin 1995-ös bevezetésével kezdtek növekedni és a család vagyonát gyakorlatilag ez a fájdalomcsillapító alapozta meg. Korábban a londoni Tate Modern és a New York-i Guggenheim Múzeum és Metropolitan Múzeum mondta le az Sackler család adományait a kirobbant vita miatt, de a Louvre az első, amely átnevezi a családnak emléket állító szárnyát.

további tartalmak a rovatból