A Jackson testvérek hódítják meg a Balaton északi partját

The Jacksons
Vágólapra másolva!
Augusztus 1-3. között tartják a nyári balatoni jazz rendezvények legrangosabbikát, a Paloznaki Jazzpikniket, amely már nyitó napján is olyan csemegét ígér, mint a Michael Jackson testvérei alkotta The Jacksons fellépése. De a Jacksons mellett a '80-as évek slágergyárosa, Rick Astley is az egyik húzóneve lesz az idei eseménynek, csakúgy mint a 30 éve indult, acid jazzben úttörőnek számító, műfajt teremtő The Brand New Heavies.
Vágólapra másolva!

Az első este leginkább várt fellépője a Jacksons formáció, amely tavaly ünnepelte alapításának 50. évfordulóját.

Eredetileg Michael Jackson és 4 fivére alkotta a csapatot

- Jackie, Tito, Jermaine, Marlon -, amely kezdetben Jackson 5 néven futott be az Egyesült Államokban, miután az indulást követő rövid időn belül 4 kislemezük is felkerült a Billboard 100-as listájának a csúcsára, amellett, hogy roppant rafinált szinpadi koreográfiával hódították meg a tinédzser lányok szívét. Az elmúlt fél évszázadban sikeresek maradtak, bár a formáció tagjai időről időre cserélődtek, de mindig a családtagok közül frissítettek, nos, a sikert jól bizonyítja, hogy összesen 17 daluk került fel a Top40-es listákra, és a nevük alatt eladott – csak a Motownnál megjelentetett – zenei hordozók értéke elérte a 200 millió dollárt.

The Jacksons Forrás: Paloznaki Jazzpiknik

A The Jacksons előtt a Peet Project kezd az első napon a nagyszínpadon. A huszonéves fiatalok alkotta csapat az egyik legtehetségesebbnek tartott, immár nemzetközileg is elismert fiatal hazai zenekar.

A folytatásban is világsztárok

A második nap húzó neve a nagyszinpadon egyértelműen a The Brand New Heavies lesz, amely a '90-es évek brit soul világát idézi meg, hasonlóan a kortársakhoz, mint a Soul II Soul, vagy Loose Ends. A Brand New Heavies az 1994-es Brother Sister lemezzel futott be, majd népszerűségüket csak erősítette az 1997-es Shelter nagylemezük megjelenése,

mindkét album befutott egyébként a brit sikerlisták első 5 helyének egyikére.

És persze nagy összegben merném lefogadni, hogy a ráadásban eljátsszák majd '94-es nagy slágerüket, a Dream on Dreamert is.

A Brand New Heavies 2019 februári londoni koncertje Forrás: Getty Images/Tabatha Fireman

A szombati zárónap nagyágyúja egyértelműen a '80-as évek sztárja és ügyeletes szívtiprója lesz, vagyis Rick Astley. Never Gonna Give You Up című 1987-es slágere repítette a korabeli sikerlisták élvonalába. Annak idején még a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült, mivel ő lett az első férfi szólista, akinek

az első nyolc kislemeze mind a toplisták élén landolt.

Rick Astley népszerűségét jól jelzi, hogy '87-es slágerét már több mint 500 milliószor indították el a YouTube-on. Aztán hirtelen elfáradt, vagyis inkább megsértődött, mert hiába cáfolta, hogy ő nem a slágergyáros dalszezők bábja, nem nagyon figyeltek rá. 1990-ben önállósította magát, azonban ez zeneileg nem bizonyult a legjobb döntésnek, ezért 1993-ban 27 évesen nemes egyszerűséggel nyugdíjazta magát.

Rick Astley kaliforniai fellépése az 50. születésnapja alkalmából indított turnén Forrás: AFP/2017 Getty Images/Steve Jennings

Visszatérésére a kétezres évek közepéig kellett várni. Azóta, bár sikeres albumokat adott ki, illetve teltházas világturnékat csinált, de a kezdeti slágerözönt nem tudta megismételni.

Astley előtt egyébként a nagyszínpadon a legendás szaxofonos Maceo Parker lép fel. Róla mindenképpen érdemes tudni, hogy a muzsikus 50 éves pályafutása alatt a soul, a funk és a rythm and blues szinte minden klasszisával dolgozott már együtt.

Kisebb színpadok

A jazzpiknik nagyszínpados koncertjeit megelőzően, illetve azokkal párhuzamosan 3 kisebb helyszínen is lesznek fellépők. A hazai jazz, funk és soul szcéna mintegy két tucat tehetséges fiatal előadója és zenekarai váltják majd egymást. A teljes program pedig így néz ki:

Augusztus 1., csütörtök

Nagyszínpad
18:45 Peet Project
21:00 The Jacksons

Audi Jazz Stage
17:30 Écska &Hubs
20:00 Acoustic Cuts
23:00 Gabo Acoustique

Tattinger Jazz és Pezsgőbár
19:00 Postmodern Songbook
22:00 Szilárd Piano Projekt

Augusztus 2., péntek

Nagyszínpad
18:15 Little G Weevil
20:30 The Brand New Heavies
23:00 Silhouette&Vinx

Fábián Juli Színpad
17:30 Arcadenoe
19:30 Véczi Eszter Quartet
21:30 Rafael
23:45 Singas Projekt

Audi Jazz Stage
18:15 Veraszívem
20:30 Apey
23:00 Four Seasons

Tattinger Jazz és Pezsgőbár
16:30 Haraszti Ádám Projekt
19:00 Horváth „Tojás" Gábor Trió
22:00 Judie Jay Quartet

Augusztus 3., szombat

Nagyszínpad
17:30 Zolbert
19:15 Maceo Parker
21:30 Rick Astley
23:30 Adani&Wolf

Fábián Juli Színpad
19:15 Balázsovits Edit & Nő Comment
21:15 Nunky Bay Starship
23:30 Myrtill és a Swinguistique

Audi Jazz Stage
18:00 Hangácsi Márton
20:30 Szervezés Alatt
23:00 Gero Live Act

Tattinger Jazz és Pezsgőbár
16:30 Antal Gábor Trio
19:30 Soma Mamagésa Vanavan Trio
22:15 Király Martina Trio

Csak műanyagmentesen!

Érdekessége lesz az idei Paloznaki Jazzpikniknek, hogy a nemzetközi trendekre figyelve és a környezetvédelmet messzemenően szem előtt tartva

a rendezvényt szinte teljesen műanyagmentessé szeretnék tenni.

Persze ez a környezettudatos hozzáállás nem újkeletű, hiszen a szervezők már harmadik éve működnek együtt a Zöldövezet Társulással a fenntarható és környezetbarát fesztivál megvalósításában. Ennek érdekében lesznek lebomló, eldobható poharak is, és betétdíjas üvegpoharak is,

a plasztik eszközhasználatot pedig a minimálisra szeretnék leszorítani.

A fesztivál teljes ideje alatt mindenhová környezetbarát tisztítószerek kerülnek ki és ez vonatkozik például a kézmosószerekre is. Akárhogy is igyekeznek, az ilyen volumenű rendezvények „megviselik” a zöld területet. Éppen ezért Paloznakon a használt, elhasznált területeket évről évre újra parkosítják, füvesítik, és a településen sokfelé ültetnek fákat.