30 éves fiatal osztrák rendező, Valentin Schwarz fogja színpadra állítani a Bayreuth-ban Richard Wagner négy operából álló Ring-ciklusát.

Jövőre generációváltás lesz Bayreuthban: Richard Wagner négy operából álló Ring-ciklusát egy 30 éves fiatal osztrák rendező, Valentin Schwarz fogja színpadra állítani az ünnepi játékokon a szintén fiatal, Pietari Inkinen finn karmester vezényletével - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Katharina Wagner, az ünnepi játékok vezetője.

Az 1980-ban született finn karmester jelenleg a Saarbrückeni Német Rádió Filharmónia vezető karmestere, aki 2013-ban Melbourne-ben már sikeresen bemutatta A Nibelung gyűrűjé-t.

Pietari InkinenForrás: AFP/Yomiuri/Miho Ikeya

Az 1989-ben született Valentin Schwarz számos neves rendező, köztük Jossi Wieler, Armin Petras és Kirill Szerebrennyikov mellett dolgozott segédrendezőként. Weimarban színpadra vitte Bartók operáját, A kékszakállú herceg várá-t és Bizet Carmen-jét, Darmstadtban Verdi Álarcosbál-ját. Ami a fellépő művészeket illeti olyan nagyágyúk éneklik A walkür-ben a főbb szerepeket, mint Günther Groissböck (Wotan) és Klaus Florian Vogt (Siegmund).

Parsifal Bayreuthban, avagy terápia helyett diagnózis

ÓKOVÁCS SZERINT AZ OPERA 2/116 levélária Kedves Tatjána Néném! Húszévesen voltam a Zöld Dombon először, egy Alpok-Adria együttműködéses, szólistarügyekből csokorba szedett nemzetközi kamarakórus turnéján. (Hol volt még onnan a Phare-program is, oh, boldog előcsatlakozásos idők!) De júliust írtunk, ráadásul az elejét. Van valami képem valahol, ahogy a zárt Festspielhaus-főkapu kilincsét rángatom „viccesen".

Katharina Wagner, akinek jövőre lejáró szerződését meg fogják hosszabbítani, azt is bejelentette, hogy 2021-ben az ünnepi játékok történetében először áll majd nő a karmesteri pulpitusra.A bolygó hollandi című operát fogja vezényelni – mondta az igazgató, aki azonban nem fedte fel a karmester nevét. A csütörtökön megnyíló ünnepi játékokon megemlékeznek a 2010 márciusában meghalt Wolfgang Wagnerről, aki augusztus 30-án lenne 100 éves. Katharina Wagner édesapja, Richard Wagner unokája 2008-ig több mint 50 éven át volt az ünnepi játékok intendánsa.