Osztrák állami díjat kapott Michel Houellebecq francia író

2019.07.26. 22:05

Michel Houellebecq francia írót az Osztrák Állami Díj az Európai Irodalomért elnevezésű elismeréssel tüntették ki pénteken Salzburgban.

Alexander Schallenberg kulturális miniszter a Mozarteum Egyetemen adta át az elismerést. A méltatást Daniela Strigl irodalomkritikus tartotta.

A díjról döntő zsűri indoklása szerint

Houellebecq az egyik legdacosabb életmű megalkotójaként az európai kortárs irodalom egyik legbefolyásosabb hangja.

Houellebecq köszönőbeszédében elmondta, meglepőnek tartja, hogy írók díjakat kapnak, mintha az emberiség jótevői volnának, holott többnyire egyáltalán nem azok, és nem is állítják ezt magukról.

Nemritkán nemcsak önmagukat, hanem az egész társadalmat megvetik, és sokan úgy vélik, jó dolog lenne az emberiség eltűnése

- mondta.

Michel HouellebecqFotó: Pályi Zsófia [origo]

Az Osztrák Állami Díj az Európai Irodalomért elismerést 1965 óta adják át egy európai szerző nemzetközi figyelmet keltő irodalmi munkásságáért.

Schallenberg azt mondta, a díj célja nemcsak az, hogy elismerje a jelentős irodalmi művek alkotóit, hanem elsősorban az, hogy

hozzájáruljon a kulturális egyetértéshez és a kulturális párbeszédhez Európában.

Az osztrák állami irodalmi díjat az utóbbi években megkapta Patrick Modiano (2012), John Banville (2013), Ljudmilla Ulickaja (2014), Mircea Cartarescu (2015), Andrzej Stasiuk (2016), Karl Ove Knausgard (2017) és Zadie Smith (2018).