Aretha Franklin emlékére rákkutató alapítványt hoztak létre

2019.08.15. 19:03

Az egy éve meghalt Aretha Franklin emléke előtt tisztelegve neuroendokrin daganatok gyógyításának kutatására hoztak létre alapítványt Detroitban.

A soul királynője 2018 augusztusában 76 évesen halt meg neuroendokrin hasnyálmirigytumorban.A Neuroendokrin Daganatkutató Alapítvány vezetője, Elyse Gellerman az énekesnő emlékére, a család hozzájárulásával hozta létre az Aretha Franklin Alapítványt.

"Azért hoztuk létre ezt az alapítványt, hogy azoknak, akik adózni akarnak Aretha emlékének, legyen módjuk támogatni a kutatást" - indokolta a döntést Gellerman.

Aretha Franklin amerikai soulénekesnő a Michigan állambeli Detroitban. 2011. december 5.Forrás: MTI/EPA/Jeff Kowalsky

Az énekesnő orvosai elmondták, hogy miközben Franklin világhírű díva volt, nem viselkedett dívaként, rendkívül kedves és tisztelettudó volt. Úgy viselkedett velem és a kollégáimmal, mint a barátaival - idézte fel az Ohiói Állami Egyetemen dolgozó Manisha Shah.

Az énekesnő tumora a hasnyálmirigyében kezdődött, és sokkal lassabban fejlődött ki, mint a hasnyálmirigyrák agresszívebb változata, a gyakrabban előforduló adenokarcinóma. Az énekesnőnél kialakult tumor rendkívül ritka, a hasnyálmirigyben kialakuló daganatoknak csupán 7 százaléka neuroendikrin tumor.Shah elmondta, hogy ő azt követően találkozott Franklinnal, hogy az énekesnőnél 2010-ben diagnosztizálták a rákot, megműtötték és kezelték a detroiti Karmanos Rákközpontban. Elmondta azt is, hogy az énekesnő pontosan tájékozódott tőle arról, hogy mennyi ideig tart a kezelése, és milyen megszorításokkal jár, és e szerint alakította terveit. Néhány fellépését le kellett mondania, de 2017 novemberében énekelt Elton John 25 éves AIDS Alapítványának jubileumi gálaestjén, és 2015-ben a Kennedy Központban Carole King emlékére rendezett emlékesten is szerepelt, amelyen Barack Obama elnök is részt vett. 

Aretha Franklin a New Orleans Jazz Fesztiválon 1994-ben.Forrás: Getty Images/This content is subject to copyright./Leon Morris

Shah szerint Franklin méltósággal, bizakodva és türelemmel viselte betegségét. Amennyire a körülmények engedték, folytatta megszokott életét és továbbra is megtartotta pozitív gondolkodását.
Az orvos elmondta, hogy az énekesnő ugyanabban a ráktípusban szenvedett, mint Steve Jobs, az Apple társalapítója. Célzott gyógyszeres terápiával és kemoterápiával is kezelték. Felidézte, hogy egy olyan kezelést is ajánlott neki, amiért Európába kellett volna utaznia, de Franklin annyira rettegett a repüléstől, hogy erre nem volt hajlandó.
Olyan egyszerűen, szépen és teljesen élte az életét, ahogy csak lehetett. A vele töltött évek ránk is inspirálóan hatottak- emlékezett az orvos.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK