Egy öreg házban találták meg a világhírű regény vázlatait

2019.08.16. 11:00

Rábukkantak A kis herceg-hez készült rajzok vázlataira egy ódon házban a svájci Winterthurban.

Egy ódon házban találták meg Antoine de Saint-Exupéry világhírű regényéhez, A kis herceg-hez készült rajzok vázlatait a svájci Winterthurban. A színes rajzokat maga a francia író és pilóta készítette. A vázlatok egy tavaly meghalt svájci ingatlanmágnás hatalmas műgyűjteményében rejtőzködtek.

A kis herceghez hasonlóan, 75 éve köddé vált Antoine de Saint-Exupéry

1944. július 31-én Antoine de Saint-Exupéry francia író és pilóta Korzika szigetéről egy Lockheed Lightning P-38-as repülőgép fedélzetén a magasba emelkedett, hogy légi felderítést végezzen, de soha nem tért vissza. Azóta már számos elmélet született a kalandos életet élő író rejtélyes eltűnésével kapcsolatban: talán a németek lőtték le, esetleg elvesztette az irányítást a repülőgépe felett vagy öngyilkosságot követett el?

Az egyik rajz a jóllakott kígyót ábrázolja, amely felfalt egy elefántot, ám az a felnőtt szemével csupán egy kalapnak látszik. A dohos szagú irattartóban megtalált vázlatokon látható a kis herceg a rókával, valamint az iszákos, aki mindig asztalánál ücsörög és teljesen közönyös a külvilág történésire. A mappában rábukkantak egy szerelmes levélre is, amelyet Saint-Exupéry feleségének írt. A 2018 decemberében 94 éves korában meghalt Bruno Stefanini zürichi műgyűjtő 1986-ban vásárolta a rajzokat egy aukción a svájci Bevaix-ben. Stefaninak volt az egyik legnagyobb műgyűjteménye Svájcban, aminek kezelésére 1980-ban alapítványt hozott létre Winterthurban. „A vázlatok meglepően jó állapotban vannak, ha figyelembe vesszük azt, hogy milyen régiek, savmentes papírra készültek” – mondta Elisabeth Grossmann művészettörténész, a Művészeti, Kultúra és Történelem Alapítvány (SKKG) vezetője.

Saint-Exupéry vékony légipostapapírra tussal és akvarellfestékkel készítette a vázlatokat. Nincs rajtuk dátum. De a regény 1943-ban egy időben jelent meg Párizsban és New Yorkban. A Winterthurban megtalált vázlatok tehát ezen időpont előtt készültek. A regényhez felhasznált eredeti illusztrációkat a New York-i Morgan könyvtár őrzi. „Fel fogjuk venni a kapcsolatot velük, és tájékoztatjuk őket arról, hogy mit találtunk” – mondta Grossmann. Nem tudni, hogy a vázlatokat bemutatják-e a nyilvánosságnak, és ha igen, akkor mikor.

további tartalmak a rovatból