Potápi Árpád János: Ezen a héten Kolozsvár az egész nemzet kulturális fővárosa

Vágólapra másolva!
A Kolozsvári Magyar Napok hetében Kolozsvár nemcsak az erdélyi magyarság, hanem az egész magyar nemzet kulturális fővárásává válik - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a vasárnapi megnyitón. 
Vágólapra másolva!

Potápi Árpád János felidézte: az idei magyar napokra 30 évvel a magyarországi rendszerváltozás kezdetei után kerül sor. Megemlítette, hogy az 1989-es várakozásokhoz képest az akkor elindult változások üteme lassú volt Erdélyben: 21 évet kellett várni az első Kolozsvári Magyar Napok megszervezéséig,

29 évet ahhoz, hogy Kolozsvár bejárataihoz kikerüljenek a többnyelvű helységnévtáblák.

"Ki tudja hány évet kell még várnunk, hogy Erdély autonómiája, vagy Székelyföld autonómiája megvalósuljon?" - tette fel a kérdést.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a Kolozsvári Magyar Napok kisugárzását azzal próbálta érzékeltetni, hogy sokan az idő múlását a magyar napoktól a következő évi magyar napokig mérik, a rendezvénysorozathoz igazítják éves programjukat. Megjegyezte:

felnőtt ugyan egy generáció Kolozsváron és Erdélyben, amely számára már természetes, hogy egy hétig magyar kulturális rendezvények töltik be Kolozsvár tereit.

"Az éberség a mi tájainkon nem fényűzésből része az életünknek. Ez nem volt mindig így, és semmi garanciánk nincs, hogy így marad" - jelentette ki.

Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke azokra az időkre emlékeztetett, amikor az EMNT berkeiben megszületett a magyar napok megszervezésének a gondolata. Megemlítette: az unitárius egyház 150 éve vetette fel először, hogy Kolozsváron szobrot állítsanak a város szülöttének, Dávid Ferenc egyházalapítónak, és a terv szombaton, a Kolozsvári Magyar Napok keretében valósult meg.

- jelentette ki.

Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője arról beszélt a megnyitón, hogy a közösségnek olyan nagy szüksége van a terekre, a gyülekezési helyekre, mint a családoknak a házra, lakásra. A főszervező úgy vélte, a magyar napok megszervezésével a kolozsvári magyarság visszavette a város főterét, visszavette a tereit. A legnagyobb örömnek tartotta, hogy a rendezvénysorozattal sikerült megteremteni a találkozás lehetőségét a város magyarsága, a magyarság számára.

Az ünnepi beszédek után a Magyar Állami Népi Együttes tánckarának és zenekarának a Kolozsvári piactéren című előadását nézhette meg a Kolozsvári Magyar Opera termét zsúfolásig megtöltő közönség.

A jövő vasárnap záruló fesztivál keretében 133 helyszínen mintegy 630 program várja az érdeklődőket. A programokat a Magyarnapok.ro honlapon vagy a Kolozsvári Magyar Napok telefonos alkalmazáson keresztül lehet böngészni.