Több ezren látták a Csíksomlyói passiót Esztergomban - videó

Csíksomlyói passió, Esztergom, Vidnyánszky Attila
Vágólapra másolva!
Több ezren látták a Csíksomlyói passiót az esztergomi bazilika előtti téren a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában hétfőn este.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Színházban 2017-ben bemutatott Csíksomlyói passió szabadtéri változatát 16 színész és 130 táncos játszotta el több ezer néző előtt Esztergomban - olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják,

A közleményben Vidnyánszky Attilát, a produkció rendezőjét idézik, aki elmondta, hogy

az volt a célja, hogy a néző az alkotókkal együtt tanúja legyen, újraélje a krisztusi szenvedéstörténetet.

A Nemzeti Színházban és az augusztus 19-én Esztergomban játszott előadás mintájául szolgáló misztériumjátékoknak és a ferences iskoladrámáknak a hitélmény megújítása volt az eredeti célja - hangsúlyozta.

Videón a Boldogasszony Anyánk eléneklése és a vastaps:

Mint fogalmazott, ez személyes történet mindenki számára, ugyanakkor egy ilyen előadás az együvé tartozást is hirdeti.

A művészek és a közönség egy közösséggé válhat az előadás alatt.

A dráma szövege csíksomlyói passiójátékokból, Szőcs Géza írásaiból, és Berecz András által gyűjtött archaikus népénekekből és mesékből állt össze.

A Csíksomlyói passió szerves része a tánc: a Magyar Nemzeti Táncegyüttes negyvenöt táncosa mellett a Bem Néptáncegyüttes, a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes, a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes, a Kincső Ifjúsági Néptáncegyüttes és a Nádas Ifjúsági Néptáncegyüttes hetvenhárom táncosa lépett fel az esztergomi előadáson, amelynek táncdramaturgja Zs. Vincze Zsuzsa, társrendező-koreográfusa Zsuráfszky Zoltán volt.

A produkcióban közreműködött a Magyar Nemzeti Táncegyüttes zenekara és az esztergomi Mindszenty József Katolikus Általános Iskola kórusa is.

Csíksomlyói passió, Esztergom, Vidnyánszky Attila Forrás: Nemzeti Színház

Az ingyenes szabadtéri előadás az Esztergomi Várszínházzal közös szervezésben valósult meg.

Vidnyánszky Attila azt mondta:

"Fontosnak tartottam mindkét helyszínen, hogy helyi fiatalokat is bevonjunk a produkcióba, akik így magukénak érezhették az előadást" - mondta, hangsúlyozva: az pedig különösen lényeges, hogy tavaly rengeteg erdélyi, idén pedig - a szlovák határ közelsége miatt - sok felvidéki néző is látta a Csíksomlyói passiót, amely így a magyarság összetartozásának szimbóluma lett.